Podrijetlom je bio Hrvat, u svom hangaru imao je 20-ak aviona, a među njima i bivši Titov avion DC-6

ODLAZAK MILIJARDERA: Preminuo Dietrich Mateschitz, osnivač Red Bulla

Objavljeno: 23.10.2022. zagorjeinternational

Austrijski milijarder Dietrich Mateschitz, suosnivač austrijske tvrtke za energetska pića Red Bull, koji je kasnije postao veliki investitor u profesionalni sport, preminuo je u 79. godini nakon borbe s teškom bolesti, javlja DW, a Helmut Marko iz Red Bull Racinga potvrdio je novinarima na Velikoj nagradi SAD-a u Austinu kasno večeras da je suosnivač čuvene tvrtke energetskih pića preminuo u dobi od 78 godina.

Austrijanac iz Štajerske 1987. godine osnovao je tvrtku za proizvodnju energetskih pića Red Bull i pomogao joj da izraste u lidera na svjetskom tržištu. Kako je tvrtka rasla, Mateschitzova marketinška strategija se promijenila, a Red Bull je počeo snažno ulagati u sportske događaje.

Njegova vjerojatno najpoznatija pojedinačna investicija bila je kupnja tadašnjeg Jaguarovog tima Formule 1 2004. godine. Do 2010. godine Mateschitz je transformirao Red Bull Racing iz prosječne ekipe u momčad koja osvaja prvenstvo, s mladim Nijemcem Sebastianom Vettelom za volanom. Ukupno su vozači Red Bull Racinga osvojili šest naslova svjetskih prvaka – četiri sa Sebastianom Vettelom, dva s Maxom Verstappenom.

Red Bull je također ulagao velika sredstva u druge ekstremne sportove, od kojih su mnogi bili trkaći, uključujući sve od kaskaderskih aviona do motocikala i bicikala… Kasnije se tvrtka počela širiti te je ušla i u svijet nogometa te osnovala neke od najpoznatijih nogometnih klubova kao što su Red Bull Salzburg, RB Leipzig, New York Red Bulls i drugi.

Mateschitz je iza sebe ostavio dugogodišnju partnericu Marion Feichtner i sina Marka Gerhardtera, a porijeklom je bio Hrvat. Bio je ljubitelj letenja i starih aviona. U svom hangaru u Salzburgu imao je 20-ak aviona, a među njima i bivši Titov avion DC-6.

Kupio ga je 2006. u Zambiji. Obnavljao se više od četiri godine. Mateschitz nije ni pitao za cijenu pa se ni ne zna koliko je u njega uloženo.

Dietrich je rođen 1944. u mirnoj štajerskoj općini Sankt Marein im Mürztal. Obitelj njegove majke je iz Štajerske, a očeva iz Maribora, zbog čega ga i Slovenci svojataju. Deutsche Welle je pisao da ima rodbinu na zadarskom području, a on je sam za sebe tvrdio da je “kozmopolitski Štajerac”.

Kako piše Jutarnji, roditelji su mu bili učitelji u osnovnoj školi i razveli su se dok je bio dječak. Nakon završetka srednje škole otišao je na fakultet i dobio diplomu iz marketinga. Zaposlio se u tvrtki Unilever, a nakon nekog vremena prelazi u Blendax, kompaniju koja proizvodi zubnu pastu, a koju će kasnije kupiti Procter&Gamble. Radeći kao marketinški stručnjak, puno je vremena provodio u zrakoplovima tijekom poslovnih putovanja. Upravo je na jednom takvom putovanju po jugoistočnoj Aziji Mateschitz otkrio energetsko piće koje daje krila.

Tijekom putovanja na Tajland probao je lokalno energetsko piće Krating Daeng (crveni bik) i otkrio da mu pomaže u liječenju jet laga. U dogovoru s vlasnikom, ‘čudotvorni‘ napitak je 1987. plasiran na europsko tržište, a onda i u ostatku svijeta.

Mateschitz je u trenutku smrti bio vlasnik 49 posto Red Bulla, a njegovo bogatstvo se procjenjivalo na oko 20.2 milijarde dolara te je prema Forbesu bio 71. najbogatija osoba na svijetu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba