U sklopu županijske manifestacije “Jesen u Zagorju“

Iduće subote u Stubičkim Toplicama tradicionalno 25. “Gljivarenje v Stubakima“

Objavljeno: 08.10.2022. zagorjeinternational

“Gljivarenje v Stubakima“ je tradicionalna jesenska manifestacija Turističke zajednice i Općine Stubičke Toplice koja će ove godine proslaviti svoju 25. obljetnicu, srebrni pir. Manifestacija će se održati u subotu 15. listopada, u sklopu županijske manifestacije “Jesen u Zagorju“. Manifestacija okuplja gljivare i zaljubljenike u prirodu te brojne udruge s područja Stubičkih Toplica i okolice.
Po broju sudionika i količini ubranih gljiva jedna je od najvećih manifestacija te vrste u Hrvatskoj, te samim time doprinosi obogaćivanju turističke ponude, kako same Općine Stubičke Toplice, tako i cijele Krapinsko-zagorske županije. Naime, manifestacija okuplja preko tisuću posjetitelja, od čega njih tristotinjak svake godine dolazi organizirano. Osim amaterskih poznavatelja gljiva dolaze i članovi gljivarskih društava iz Varaždinske i Međimurske županije, Istre, Karlovca te drugih mjesta.
-U realizaciju ovog projekta uključene su i udruge s područja Stubičkih Toplica i šire. Kako je manifestacija već prepoznatljiva i prepoznata od stane Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije i uvrštena je u popis manifestacija “Jesen u Zagorju“. Svrha manifestacije i njezin značaj je već prepoznatljiv za stvaranje brenda “Zagorje, bajka na dlanu“. Od velikog je značaja za turistički razvoj jer pridonosi turističkom sadržaju županije, a specifična je i jedinstvena na prostoru županije – rekli su iz Turističke zajednice Stubičke Toplice, dodajući:
-Prema broju sudionika, ova manifestacija je mnogobrojna, jer okuplja udruge s područja općine Stubičke Toplice, kao što su Gljivarsko društvo “Blagva“, Lovačko društvo “Jazavac“, Planinarsko društvo “Stubaki“, te Udruga Hrvatska žena, ali i subjekte s područja Stubičkih Toplica i ugostitelje topličkog kraja. Priključili su nam se i učenici Srednje škole iz Zaboka, kao i gljivarsko društvo “Kamilo Blagaić“ iz Zagreba – kazali su.
Za determinaciju gljiva kao i za stručno predavanje te upite zainteresiranih zadužen je Mladen Strižak, iz gljivarskog društva “Kamilo Blagaić“ iz Zagreba. Neizostavan dio Gljivarenja je i ponuda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja cijele Krapinsko-zagorske županije, a ne samo topličkog kraja.
-Manifestacija je inovativna jer spaja i ekologiju i ima elemente zabavnog i kulturnog karaktera, te edukativni karakter za sve zaljubljenike u prirodu koji žele nešto više naučiti o raznim vrstama gljiva s područja Medvednice. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u realizaciji ove manifestacije koja ove godine slavi srebrni pir – poručili su iz TZ Stubičke Toplice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba