Dobro je znati

NJIHOVA JE SEZONA: Smrdljivi martini napadaju sa svih strana – evo kako ih se riješiti

Objavljeno: 08.10.2022. zagorjeinternational

Stižu hladniji dani, pa je time sve manje kukaca koji nam dosađuju. No ipak, oni su tek sad izašli i tek sad nam idu na živce. Riječ je naravno o smrdljivim martinima, a evo koje vrste postoje, zašto dolaze i kako ih se riješiti.

Zeleni smrdljivi martin

Smrdljivi martini su zelene boje kada su u ranoj fazi razvoja, a mogu biti i narančasti. S vremenom, kako rastu, njihova se zelenkasta ili narančasta boja polako mijenja u smeđu. Mogu narasti do dva centimetra, a vole jesti slanutak, piše Večernji.hr.

Smeđi smrdljivi martin

Ovi smrdljivi martini stižu iz Azije i kada rastu, njihova će koža biti crvenkasta, a kada postanu odrasle jedinke postanu smeđe. Vole se hraniti breskvama, orasima i jabukama te rajčicama, kukuruzom i grahom. Oni će se u kuću naseliti u velikom broju te otpuštaju kemikalije koje privlače druge bube kada nađu dobro mjesto za reprodukciju. Iako nam nije drago vidjeti ih, neće nanijeti nikakvu štetu kućanstvu. 

Kako ih eliminirati

Smrdljivi martini vole voće i biljke koje rastu u vrtu, pa ako volite držati voće u košari na stolu ili ako imate vrt, veće su šanse da će vas posjetiti smrdljivi martini. Također, privlači ih jako svjetlo pa se preporučuje da se ne pali vanjsko svjetlo. Postoji i jednostavan pripravak koji se sastoji od vruće vode, sapuna i bijelog octa. Sastojci se promiješaju i zatim se tim pripravkom pošpricaju mjesta na kojima ih često viđate ili kroz koja mogu ući u kuću. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba