Snimka koja je obilježila Domovinski rat

Na današnji dan prije točno 31 godinu šibenski branitelj Filip Gaćina uzviknuo je kultnu rečenicu ‘Obadva, oba su pala!’

Objavljeno: 21.09.2022. zagorjeinternational

Na današnji dan, 21. rujna, daleke 1991. godine, petog dana bitke za Šibenik, mladi šibenski branitelj Filip Gaćina rekao je rečenicu zbog koje će zauvijek ostati upamćen. 

Gledajući padanje zrakoplova JNA iznad na nebu iznad Šibenika povikao je ‘Obadva, oba su pala!’.

Avioni JNA  tipa jastreb pali su s neba, a za to su bili zaslužni hrvatski branitelji Goran Pauk i Neven Livajić, piše 24sata.

Gaćina je tog dana punio Paukov top, a vidjevši da avioni padaju, s iskrenim je oduševljenjem samo uzviknuo riječi koje će zauvijek ostati zapamćene. 

Snimku legendarne izjave snimio je Ivica Bilan, a snimka je jedna od najpopularnijih iz Domovinskog rata. Istoga je dana te 1991. godine prikazana na HRT-u i izazvala je opće oduševljenje jer je predstavljala svojevrsnu prekretnicu Domovinskog rata kao jedna od prvih značajnih pobjeda nad tehnički znatno nadmoćnijim neprijateljem.

Inače, Gaćina je preživio Domovinski rat, a poginuo je 1998. u miru, 19. rujna, prilikom razminiravanja terena od eksplozivnih sredstava kao zaposlenik postrojbe za razminiravanje ‘Mungos’.

Snimke se možete prisjetiti ovdje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba