Načelnik Kumrovca Robert Šplajt posjetio Bugarsku u sklopu EU projekta malih povijesnih mjesta

S CILJEM PREZENTIRANJA I POVEZIVANJA: “Suradnja među sudionicima je bila toliko dobra će se Općina iduće godine pobratimiti s gradovima Bolyarovo i Berovo”

Objavljeno: 07.09.2022. VH

Krajem kolovoza, načelnik Kumrovca Robert Šplajt je sa svojim suradnicima posjetio bugarski grad Bolyarovo, a sve zbog projekta ‘EuSave, Europa za građane’ u sklopu kojeg su prezentirana mala europska povijesna mjesta.

Kako nam je otkrio, projekt je osmišljen u Španjolskoj, a sproveden je u osam zemalja. Uz Španjolsku koja je nositelj projekta, u istom sudjeluju i Portugal, Italija, Belgija, Bugarska, Sjeverna Makedonija, Latvija i Hrvatska. 

Međusobno upoznavanje 

– Projekt je započeo još 2018. godine, a prvenstveno je bilo zamišljeno da se povijesna, europska mjesta, manji gradovi i općine, prezentiraju i na taj način povežu. Inače je projekt trebao biti gotov 2020. godine, no zbog pandemije je prolongiran i završio je upravo za vrijeme ovog posjeta Bugarskoj – rekao je Šplajt.

Na svim događanjima u sklopu projekta, svi sudionici su se imali prilike dobro međusobno upoznati.

– Najbitnija je bila prezentacija samih država, regija, općina i gradova iz kojih su ekipe dolazile, zatim razmjena svakodnevnih iskustava, upoznavanje s poviješću i najpoznatijim ličnostima iz tih svih mjesta koja su sudjelovala i slično. Mi smo tu prezentirali Kumrovec i najpoznatijeg Kumrovčana Josipa Broza Tita. Naravno, velika poveznica između svih tih mjesta je, osim bogate povijesti i povijesnih ličnosti, kultura, ali i gospodarstvo – pojasnio je Šplajt. 

Uz načelnika i njegov tim, Bugarsku su posjetili i predstavnici LAG-a ‘Zagorje Sutla’ koji su također sudjelovali u projektu i pomogli u prezentaciji Kumrovca, ali i Hrvatske pred ostalim sudionicima projekta. 

Isto tako, načelnik Šplajt je istaknuo da se sudjelovanjem u svakom projektu može mnogo toga naučiti, pa je tako bilo i ovog puta.

– Primjera dobre prakse ima u svakoj zemlji. Mi također imamo jako dobre primjere s kojima se možemo ponositi, ali ima ih u svakoj zemlji. Ja ih uvijek vidim, a onda ih pokušavamo prenijeti na Kumrovec, ali i na Krapinsko – zagorsku županiju. Primjerice, ono što nas posebno zanima kako drugi rade je iskorištavanje termalnih izvora ili pak revitalizacija nekih objekata koji nam sada stoje prazni. Ima mnogo takvih primjera, a to je uostalom i jedan od ciljeva ovog cijelog projekta ‘EuSave’ i ‘Europa za građane’ – dodao je Šplajt. 

Buduće suradnje 

Također, kako je otkrio načelnik, suradnja među ekipama koje su sudjelovale na projektu bila je toliko dobra da su gradonačelnik bugarskog grada Bolyarovo, gradonačelnik sjevernomakedonskog grada Berovo i Općina Kumrovec dogovorili bratimljene iduće godine, a samo bratimljenje planirano je za svibanj i održat će se u Kumrovcu. 

– Ta je priča krenula još 2019. godine kada su oni bili u Kumrovcu, tako da smo tu priču samo nastavili i nadam se dobroj suradnji na područjima kulture, gospodarstva i europskih projektima – rekao je na kraju načelnik Šplajt. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba