OPĆINA LOBOR SLAVI SVOJ DAN: Čestitke i pohvale dolaze sa svih strana, dvoranom se orio pljesak

JEMBRIH PORUČUJE: U izazovnim smo godinama i ne znamo što nas očekuje. Spremni smo na sve, ali moramo planirati pažljivo

Objavljeno: 26.07.2022. Marta Čaržavec

– Nigdje tako lijepo ne zvoni zvono kao ono naše, nigdje ne izlazi i zalazi sunce kao ono naše, a ni mjesec ni zvijezde nisu tako pitomih šara kao kod nas… Kod nas, u Loboru. Tako je barem pisao poznati hrvatski književnik koji je rođen u Loboru Franjo Horvat Kiš. Lobor krasi jedna jako bogata prošlost, od onih samih početaka i zapisa gdje se govori o boravku Rimljana na ovim prostorima, kasnije i Turaka, pa sve do poznatih povijesno kulturnih znamenitosti. Loborski bregi, način života, svaki putek u našem mjestu bili su i dan danas su inspiracija za umjetnička stvaralaštva, pa nije ni čudo da se o Loboru još uvijek pišu i govore lijepe priče – bile su riječi kojima je započela svečana sjednica općinskog vijeća koju je otvorio Dragutin Adanić povodom Dana općine Lobor i blagdana svete Ane.

Predstavivši rad sjednice u proteklih dana, istaknuvši kako je održano 12 kvalitetnih sjednica na kojima su donijete važne odluke za dobrobit mještanki i mještana Lobora.

– Trudit ćemo se i dalje biti suport načelnici koja se svesrdno bori da dobije čim više sredstava za realizaciju projekata. U Loboru se uvijek dobro i kvalitetno radi i gradi i tako ćemo nastaviti i dalje – rekao je Adanić istaknuvši kako se to vidi po radu jer se Lobor od 1993. do danas uvelike promijenio čime Lobor postaje ugodno mjesto za život.

Riječ načelnice

Općinska načelnica Ljubica Jembrih podsjetila je na realizirane projekte tijekom protekle godine dana koja se u Loboru broji od ˝Janinega˝ do ˝Janinega˝.

– Svi možemo biti ponosni da ovu godinu, kad vidimo što je iza nas i koje smo rezultate i projekte realizirali, a najvažniji i najbitniji među njima, gdje počinje naša budućnost, a to je Dječji vrtić Ivančica. Taj se san ispunio nakon deset godina i on je prošle godine i svečano otvoren. Ponosno govorimo da je vrtić pun, to nas veseli, a ako će biti potrebe za proširenje, mi smo spremni – rekla je Jembrih i podsjetila na rekonstrukciju općinske zgrade koja je danas centralan kulturni kutak u kojem djeluje 15-ak udruga.

– Naš proračun je nešto manji od pet milijuna kuna, a mi smo ga uz europske projekte uspjeli poduplati. To je težak posao u fazama, ali ogroman je posao pripreme i izvješća za projekte – rekla je načelnica i veliku zahvalu uputila općinskim djelatnicima, nakon čega je dvoranu preplavio gromoglasan pljesak.

– U izazovnim smo godinama i ne znamo što nas očekuje. Spremni smo na sve, ali moramo planirati pažljivo. Kapitalni projekti za koje vjerujem da ćemo osigurati sredstva kroz novu europsku financijsku omotnicu su izgradnja vatrogasnog doma i sportskog centra – rekla je Jembrih i zahvalila Krapinsko – zagorskoj županiji, Vladi Republike Hrvatske i resornim ministarstvima na dosadašnjoj podršci, programima i iskoristila priliku da zahvali i svim mještanima Lobora i suradnicima uz riječi da se veseli novim projektima i suradnjama.

Čestitke sa svih strana

U ime načelnika i gradonačelnika, prisutnima se obratio marijabistrički načelnik Josip Milički podsjetio je kako iz Lobora dolazi najstarije marijansko svetište što je dio mozaika identiteta i vjere, a što se može preslikati na zagorske općine i gradove koji čine Lijepu našu.

– Tu nema konkurencije. Tu mora biti zajedništvo, suradnja i partnerstvo za boljitak svih nas – rekao je Milički, a načelnici poručio kako je u tom mozaiku svoj djelić jako lijepo oblikovala i od srca joj na tome čestitao.

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek istaknula je kako je općina Lobor promijenila svoj izgled, ali i način života.

– U Loboru se jako puno toga napravilo u desetak godina, a posebno su vrijedni sadržaji namijenjeni svim generacijama. S jednakim se marom brine o najmlađima, kao i onima srednjih godina i treće životne dobi i to je, zaista, jedini ispravni put da svi u jednoj maloj općini žive kvalitetno i dobro te da se ugodno osjećaju – rekla je Petek pa naglasila kako veliki mar dolazi i od strane loborskih udruga koje brinu za dobrobit svoje općine, a da je Županija uvijek tu za pomoć, podršku i suradnju.

Loborski sin, počasni građanin Lobora i prvi hrvatski premijer Vlade nacionalnog jedinstva doktor Franjo Gregurić ovom je prilikom naglasio kako je veliko zadovoljstvo vidjeti Zagorje na okupu što je dokaz suradnje i zajedništva. Puno se toga promijenilo i puno je toga postalo bolje i to sada stvara cjelinu, riječi su kojima je poentirao svoju čestitku Gregurić.

Razvoj općine

Izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek u svom je obraćanju istaknuo je kako su njegovi česti posjeti Loboru svjedočenje o razvoju ovog mjesta koje postaje ono što njegovi mještani zaslužuju i na tome čestitao načelnici, njezinom timu i vijeću.

– Rezultata, hvala Bogu ima, a ima i planova. Iz mog aspekta posebno veseli činjenica da su mnogi projekti financirani iz Ministarstva poljoprivrede. Iz ovog je ministarstva na područje općine Lobor stiglo nešto više od milijardu kuna – rekao je Tušek pa dodao da se veliki napori ulažu u mjere da mladi ostanu na prostoru Lobora.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik i gradonačelnik grada Novog Marofa Siniša Jenkač istaknuo je kako općina Lobor za ničime ne zaostaje u usporedbi s većim gradovima čemu su dokaz novi sadržaji, trud u komunalnom uređenju, Glazbena škola…. Dodao je kako je sve što se u Loboru radi izuzetno vrijedno.

– Ovo je prva Vlada u povijesti Hrvatske koja je shvatila da je lokalna samouprava temelj razvoja ove države i po prvi puta decentralizirana sredstva su spuštena na razinu i županija i gradova i općina i zato možemo nešto raditi više, biti produktivniji i možemo biti na korist građanima – dodao je Jenkač i uputio čestitke povodom Dana Općine.

Priznanja i plakete

Tijekom svečanosti podijeljena su općinska priznanja i to eko udruzi Etno flora Vojnovec koji ove godine obilježavaju 15. obljetnicu osnutka udruge, Športskom ribolovnom društvu Pastrva koji obilježavaju 20. obljetnicu osnutka, Loborskom ekološkom društvu povodom 15. obljetnice osnutka, Viteškom društvu svetog križa koji također slave 15. obljetnica osnutka kao i Športskom društvu Vihor za 15. obljetnicu osnutka.

Općina je izuzetno ponosna da i ove godine nagrađuje svoje vrijedne školarce koji su u osam godina osnovnoškolskog obrazovanja postigli odlične uspjehe u obrazovnim programima i ostalim izvanškolskim aktivnostima pa su tako nagrađeni Ana Mikac, Barbara Kuharić, Eleonora Bolšec, Ivona, Jureković, Lana Gršić, Patrik Bolšec, Lorena Gočen, Lucija Ivančić, Martin Galunić, melani Galunić i Nika Zgazivoda. Nagrade su primili i maturanti koji su ove godine iznimne uspjehe na državnoj maturi, a to su Marko Behin, Ivan Krajnik, Karlo Ogrinšak, Patricija Brlečić i Elena Matejaš.

Plakete Općine primili su Višnja Loparić, vlasnica frizerskog obrta koji uspješno posluje već 36 godina, predsjednica ceha koja uspješno organizira razne edukacije i radionice te članica žirija koja je sudjelovala na raznim državnim i svjetskim natjecanjima kozmetičara i frizera. Plaketa je pripala i Tomislavu Kuhariću za najbolji OPG u Hrvatskoj, a koji je sudjelovao i na europskim i svjetskim smotrama postigavši visoke rezultate.

Nagrada za izniman doprinos postavljanja biste prvom hrvatskom predsjedniku Franju Tuđmanu uručena je bojniku 1. gardijske brigade Tigrovi Željku Hercegu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba