'ŠOK I VJEVERICA': Pizza u hvarskoj pekari - 400 kuna

˝Naš cjenik ima, lipo piše sve. Ima i skuplje, ali ima tu da se jede dosta, znaš, nije da nema˝

Objavljeno: 25.07.2022. zagorjeinternational

– Svako lito isto: je li više gostiju nego lani, jesu li furešti potirali domaće, ko sve zarađuje, zašto smo sve pridali turizmu, ko pametan pušta turiste u stambene zgrade i deremo li in kožu di god stignemo.Ključne riči su obično “sramota”, “bezobrazluk”, “pohlepa”… Skoro ko Mažuranićeva pivanja u “Smrti Smail-age Čengića”: “Agovanje”, “Noćnik”, “Četa”, “Harač”, “Kob”. A s cijenama je najlakše: slikaš cjenik u prolazu ili masan račun iz lokala, pa dili: pravac portali i mriže. Otprilike: “Pizza u Hvaru – 400 kuna!” Ili: “Dvi za 800!” – započinje svoj tekst Slobodna Dalmacija.

Frapantne cijene

Radi se o vrućoj temi frapantnih cijena koje svakodnevno iskaču na svim mogućim portalima usred sezone na otoku Hvaru i to na hvarskoj rivi. Naime, slučaj o kojem piše Slobodna Dalmacija smješten je u pekari ˝Riva˝ čiji je vlasnik Tom Lekaj. Budući da Toma muči tlak zbog čega spomenutom portalu nije mogao dati izjavu, to je umjesto njega učinio njegov brat Marjan Lekaj. Dakle, ne radi se ni o restoranu, niti o pizzeriji već običnoj pekari gdje se obična margarita pizza prodaje po 320 kuna.

– Nije ti to tajna, znaš. Ni baza, isto ti kažem. To ti je stara cijena, pa to svako zna. Najviše kupuju stranci. I niko se ne buni. Možda neki iz Hrvatske koji nisu znali – kazao je na početku Lekaj, na što je od novinara upitan kako je to stara cijena pa kaže:

– Tako, brate. Naš cjenik ima, lipo piše sve. Ima i skuplje. Vidiš, jumbo pizza margarita – 320 kuna, jumbo peperoni – 400, a imaš i ovaj jumbo hvarmix, samo ona ti dođe 480 kuna. Idu razni ovi dodaci gori. Odlična pizza, da znaš, oćeš da jedeš?

Naravno, sljedeće je pitanje bilo kako pizza u pekari može koštati 500 kuna…

– Lipo, može, takav imamo mi biznis plan. Ovaj poslovni model naš. Cijene slobodno formiraš ti. Ima do mene metar odma druga pekara i pizza je po 30 kuna. Onaj komad, znaš, pizzacut se zove. A sto metara dalje još drugi lokal i manja cijena – 15 kuna. Ili 20. Znaš, svaki čovik može da bira, neki biraju svaki put nešto drugo – rekao je Lekaj.

– Pa je li to onda pljačka – pitao je novinar.

– Zašto kažeš ti to?! Nije ti pljačka to. Imaš izbor da jedeš. I različite cijene. Mi smo u startu imali najskuplje odma. Ako je bilo 30 kuna pizza, kod mene je duplo. I nikad problema nije bilo. Dobro, ajde, možda dva posto nekad. Naši ljudi, neki. Žene. Kaže on, zvat ću policiju. Pa šta ima policija s pizzama?! A ti zovi kad oćeš. Možeš ti i u restoran fini da ideš. U pizzeriju da ideš – odgovara Lekaj, a na pitanje kako ide poslovanje kaže:

– Ha-ha-ha, pa nismo još zatvorili, kako da ti kažem tebi.

Komadi pizze – najbolji

Ono što se najbolje prodaje su, kako kaže, komadi pizze, a svaki od njih se prodaju od 40 do 60 kuna. Najviše je prodaju popodne oko šest sati i ujutro oko deset, a valja napomenuti kako pekara radi non stop, 24 sata:

– Stranci, 97 posto. Ajde, 95 posto. Mladi i stari, ali više mladi. Znaju sve. Prije dva dana, vidiš ova dva računa u mobitelu, čovik s broda kupio je 15-20 jumbo pizza. Najprije 15, onda za dva sata još dođe po pet komada. Ali kao pizzacut, znaš. Sad ću da ti kažem: prvi račun 4900, drugi 2400 kuna.

Nema problema

– Sad sam ti reka, tebi: sve skupa 7300 kuna. Evo pa gledaj sam u mobitelu. A još dva dana prije naručio isti taj za 3500 kuna. Nema problema. Primamo gotovinu i kartice. Fiskalni račun, cjenik, sve se zna. I niko se ne buni. Možda neki iz Hrvatske koji nisu znali. A svi znaju, uvik san ima najskuplje kod mene. Pa inače je sve skuplje na Hvaru. Znaš da uvik bude i popust neki za naši ljudi. Prije nisam dao, onda sam dao. Je*iga, za naši sezonci i osoblje po Hvaru, da ne jede on baš za 500. Ne može toliko radnik da plati meni – dodao je Lekaj.

Ono što (ne)iznenađuje ova pekara u noćnoj smjeni još povećava cijene:

– Ono prije šta smo rekli, bile su cijene po danu. Ako je 400 kuna od šest do šest, onda iza šest je 480, kako da ti kažem? Hvarmix je priko 500. Ali ima tu da se jede dosta, znaš, nije da nema. Dvojica ne mogu da pojedu. Triba i više da dođu da jedu jedan jumbo.

Kako je kazao Lekaj, u pekari rade ˝…dvi žene, znaš, peku nama od 2014. godine. Dobre žene.˝ A o plaćama nije htio govoriti:

– A ne može to da ti kažem tebi, znaš. Ali predobre plaće imaju. Ima i da jedu kuvano, čovik kuva njima. Spavaju u stanu i apartmanu gore. A sve skupa imamo 10 ili 15 radnika, nisan siguran sad, znaš, moran još zbrojit.

Na pitanja koliko pekara posjeduju Lekaji i o obiteljskom stablu kaže:

– Ovu jednu. Skoro 25 godina na Hvaru smo, ali iz Prizrena mi smo. Kosovo, znaš. Dida je ima pekaru 1930. godine u Prizren. Ja sam doli rođen isto, znaš. Pa kako tako pitaš ti mene?! Mi smo isto rimokatolici. Vidiš, brat Tom, drugi brat Đeki, treći je Pal, sestra Marija. I tako dalje kažen. Sve skupa osan dice. A žena mi je Hvarka, znaš. I moji dvoje dice isto.

Radite li zimi, pitao je novinar, na što je Lekaj odgovorio:

– Ne radimo. Isto i 95 posto lokala se zatvori. Dođu kiše, znaš, nema niko više..

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba