Načelnik Petrovskog Stjepan Krklec o realiziranim, postojećim i budućim projektima

“Važno nam je zadržati mlade ovdje, trudimo se da im stvorimo uvjete za normalan život kroz brojne projekte”

Objavljeno: 13.07.2022. Valentina Cigula

Načelnik malene zagorske općine Petrovsko, Stjepan Krklec, u razgovoru nam je otkrio što se na području općine trenutno radi, ali osvrnuo se i na projekte koji su u proteklom razdoblju realizirani.

Istaknuo je da je u tijeku realizacija projekta dječjeg igrališta, odnosno radovi na izradi temelja i postolja za montiranje sprava, kod škole u Slatini,  planinarskog doma, Poslona gornjih i Staroj Vesi.

-Igralište Područne škole Slatina je, u suradnji s osnovnom školom, prijavljeno na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u programu “Ulaganja u zajednicu“.  Dakle, obrazovne ustanove mogle su projekt prijaviti na javni poziv, ali uvjet je bio da budu vlasnici zemljišta. Razliku koju neće isplatiti ministarstvo, Općina se obvezala da izvrši za školu Slatina, a ostala će igrališta u potpunosti financirati Općina – pojasnio je.

Krklec je kazao da je projektna dokumentacija lovačkog doma pred samim završetkom, dodajući da će ona biti gotova do objave javnog poziva EU fondova, dok je za zgradu sportsko – rekreacijske namjene u Štuparju pred završetkom izrada novog troškovnika, koji se morao izraditi zbog novonastale situacije značajnog poskupljenja roba i usluga.

U proteklih godinu dana, po pitanju vodoopskrbe, izgrađeni su sekundarni cjevovodi Šereki i Kralici – Hrestak, a trenutno Općina, kako je otkrio načelnik, rješava imovinsko – pravne odnose za cjevovode visoke zone Općine Petrovsko i Rumbaki – Bračevići. Dodaje da su za to ishodili lokacijsku dozvolu.

 Novi asfaltni sloj

Općina u svojoj nadležnosti ima nepunih 60 kilometara nerazvrstanih cesta, a u prošloj su se godini, neke dionice obnavljale.

-Radi se o D206 – Ovčarići, Škrnjugi – Strabići, na kojima je izvršeno presvlačenje asfaltnim slojem, dok je na dionicama Rizmeki – Kralješak, Rizmeki – Ovčarić, Kunšteki – Hušnjaki, Sopeki – Milnović izvršeno nasipavanje kamenim materijalom. U ovoj godini asfaltirane su dionice u Gredencu, Hršaki – Heraki, u Donjem Rovnu i “Lajda“ u Brezovici Petrovskoj – kazao je, otkrivši da je spremna dokumentacija za javnu nabavu te da će se novim asfaltnim slojem obnoviti i dionica Šereki, kao i dionica u Podgaju Petrovskom prema zaselku Sukseri.

Kao jedan od prioriteta u narednom razdoblju, istaknuo je načelnik, jest i rješavanje problema javne rasvjete, s kojim se i dalje pojedina naselja i zaseoci suočavaju, pa je tako, kako kaže, taj problem potrebno riješiti u naselju Gredenec, zaseoku Živičnjaki, u Svedruži te zaseoku Ovčarići. U tim je mjestima potrebno urediti niskonaponsku mrežu, a rješenje u Općini pokušavaju pronaći u suradnji s HEP-om. Kazao je da osim što Općina stavlja naglasak na projekt vodoopskrbe i modernizacije cesta, još jedan važan projekt je i izgradnja sportske dvorane.

– Općina je imala potpisan sporazum sa Županijom, i osobno sam tražio župana Kolara da se ne raspisuje javna nabava jer nismo bili spremni za ići u zaduženje od sedam milijuna kuna. Podržali su me svi članovi Općinskog vijeća te je donesen jednoglasan zaključak da će se ići u zaduženje samo ako dvorana nikako ne prođe na javnom pozivu iz mehanizma za oporavak i otpornost – pojasnio je, pa istaknuo i projekt izgradnje širokopojasnog interneta, zajedničkog projekta s okolnim općinama i Gradom Krapina.

 Osam novih stanovnika

-Financiranje je u cijelosti u nadležnosti Hrvatskog Telekoma, a Općina je u obavezi pomoći u rješavanju imovinskopravnih odnosa za izgradnju dva kabineta, odnosno baznih stanica – pojasnio je Krklec.

 Načelnik je kazao da je važno na području općine zadržati mlade, koji gledajući prema okolnim sredinama, iz općine ne odlaze u nekoj velikoj mjeri, a otkrio nam je i da je općina, dosad u ovoj godini dobila osam novih stanovnika, dodajući da se na području općine, u prosjeku rodi 20-ak djece.

 -To možemo samo ako im stvorimo uvjete za normalan život, a to je prvenstveno rješavanje komunalne infrastrukture te mjerama kroz socijalni program, odnosno stipendijama, sufinanciranjem dječjeg vrtića, školskih knjiga i prijevoza u mjesto školovanja – rekao je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba