Uslijed hrvatskog cirkusa iz Plenkovićeve Vlade otišao je još jedan ministar, evo kako to opravdava

ZDRAVKO MARIĆ: Ne vidim se u politici… Ma tko bi me i odabrao nakon ovog

Objavljeno: 07.07.2022. Marta Čaržavec

Danas je u 10.30 započela još jedna sjednica Vlade Republike Hrvatske. Budući ministar financija Marko Primorac koji je predložen za to mjesto nakon ostavke Zdravka Marića javnosti nije dostupan zbog pozitiviteta na koronu i samoizolacije pa ćemo se za njegovu izjavu ipak još malo morati strpjeti.

Iako možda nije najbolje da se Marić, koji je za vrijeme svog djelovanja od 2016. godine bio jako popularan i od strane građana stekao titulu jednog od ‘boljih’ hrvatskih političara, povlači s pozicije u hrvatskom cirkusu poskupljenja, inflacije, uvođenja eura, odluku je donio.

Otvorenje sjednice

Premijer Vlade Andrej Plenković je, nakon što je otvorio današnju sjednicu, ponovno uputio zahvalu i pohvalu Marića i još jednom podsjetio što je Hrvatska dobila njihovom suradnjom. Pa najavio kako će se Primorac idućeg tjedna predstaviti Saboru. Zanimljivo je kako nije spomenuo jutarnji ‘šamar’ koji smo primili svi mi kada su europski istražitelji pozvonili na vrata kuće bivšeg ministra Tomislava Tolušića koji je lažirao podatke prilikom prijave na EU natječaj kako bi pokrao 2,5 milijuna kuna. O ovoj aferi, Plenković nije govorio niti prilikom izlaska na pauzu, već je prokomentirao kako nije imao pojma.

Obraćanje Marića

Bilo kako bilo, nešto iza 12.30 sati prisutnima se obratio Marić i zahvalio Plenkoviću na lijepim riječima i željama pa poželio Vladi svako dobro, puno uspjeha i dobrih rezultata, a onda kazao kako donesena odluka nakon šest godina otkako je preuzeo ulogu ministra nije bila laka.

– Prije šest i pol godina uzeo sam ovu ulogu, drugu najvažniju ulogu u mom životu, nakon uloge oca – poručio je Marić pa osvrnuvši se na proteklo radno razdoblje kazao kako smatra da je cilj svih ekonomskih politika jedan jedini, a to je bolji život, dok je sve ostalo u funkciji tog cilja.

– Neka se naša postignuća danas čine zdravo za gotovo, kao da su došli na lak način. Nije baš tako. To je iziskivalo jako puno napora, odricanja, rada i sreće u konačnici. Na početku mandata bio sam dosta svjestan kamo dolazim s obzirom na ranija iskustva u državnoj upravi, uzevši u obzir i situaciju – tada je potrebno djelovati brzo. Izazovi s kojima smo se tada suočili, prvo je bio proračun, a to je bio prvi proračun s zamrznutom rashodnom stranom. To je bio signal hrvatskoj i stranoj javnosti – prisjetio se Marić.

Ostvareni ciljevi

– Svi ovi rezultati govore da su svi ti ciljevi ostvareni. U sebi imam osjećaj zadovoljstva, ispunjenosti i ponosa što sam svih ovih godina bio dio tima koji je ovo sve napravio – kazao je Marić i dodao kako mu isti taj osjećaj govori, u slučaju kada se uzmu u obzir sve okolnosti, da je baš ovo najbolji trenutak. Građanima Hrvatske je poručio:

– Hrvatska na međunarodnom planu stoji bolje nego ikad, to nisu moje riječi, to je izvješće europske banke. Jednostavnije, Hrvatska je sad otpornija na sve krize koje će doći. Ima tu i drugih stvari. Imamo dovoljno vremena do kraja mandata. Moj nasljednik Primorac ima dosta vremena da se prilagodi i nastavi kontinuitet politika i mjera ove vlade te da provede u djelo i ono što on smatra da je potrebno.

Kako je Marić dodao, s Primorcem je imao prilike surađivati i prije pa kaže kako je on potpuno odgovara profilu ministra financija.

– Ja se više ne vidim u politici, moja je odluka da odem nekim drugim vodama. Mirne duše mogu reći da predajem palicu nekome tko će, siguran sam, jako dobro raditi. Ministarstvo financija je svih ovih godina izgradila imidž jedne od stožernih institucija – rekao je Marić.

Razlozi odlaska

– Tu su razlozi neki moji principi, ali i zakonske odredbe. Hvala vam na porukama, zdravstveno sam, koliko znam, sam dobro, psihofizički sam dobro. Svaki posao ću raditi s punim kapacitetom. Što će i gdje će to biti, u ovom trenutku ne znam. Ne namjeravam dugo biti u takvoj fazi, sigurno ću do kraja svog mandata završiti sve ovo što trebam. Tu su neke važne stvari, to je euro. A sljedeći tjedan bi trebali izdati obveznicu, ciljamo na milijardu eura – rekao je Marić.

Dotaknuvši se svoje obitelji, djelovao je, sudeći po tonu glasa i izrazu lica, kao da je na rubu suza, a rekao je sljedeće:

– Na kraju i obitelj, oni su podnijeli najveći teret. Red je i vrijeme da im se odužim. Hvala. Ovo je moja vlada, bit će i ostat će, želim im sve najbolje.

Nakon toga, uslijedila su pitanja novinara, pa je jedno od prvih postavljeno u smislu ˝Zašto odlazite, zašto niste odradili mandat do kraja, ako je sve tako divno i krasno?˝

– Nisam umoran. Pokušao sam to objasniti. Ovaj posao iziskuje sto posto angažmana i tako sam bio od prvog do zadnjeg dana. Ja vam opet ponavljam ispunjeni su svi politički i ini ciljevi koje smo si kao Vlada zadali, a koje sam i ja zadao. Supruga mi je na početku mandata postavila pitanje znam li što želim. Mislim da sam i njoj i drugima to pokazao. Nisam čovjek koji se puno žali ili vraća unatrag. Tko radi taj i griješi, ali barem da ne budu velike greške i da se ne ponavljaju – poručio je Marić.

– Ima tu nekih finesa, stvari koje bi uvijek mogao bolje i kvalitetnije napraviti. Meni je kolega rekao da se ovaj posao jedino može raditi i glavom i srcem i balansirati oko toga. Ja sam nekad radio neke stvari gdje je srce bilo jače pa završite na ramenima. To je bio trenutak zanosa, tko nije bio sretan kad je Manđukić dao gol – rekao je, pa naglasio kako odnosi u Vladi nisu narušeni.

– Sve ovo što smo napravili kao plod zajedničkog rada, dijaloga, podrške – rekao Marić, a na pitanje da li se za deset godina vidi kao premijer kazao je:

– Ne vidim se u politici… Ma tko bi me odabrao nakon ovog.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba