Danas na meniju ˝Vinska omotnica˝

Tolušić si je nelegalno pribavio četiri milijuna kuna?!

Objavljeno: 07.07.2022. zagorjeinternational

U slučaju bivšeg ministra i potpredsjednika Plenkovićeve Vlade Tomislava Tolušića kako donosi Index, radi se o sumnjičavim poticajima njegovoj vinariji. EPPO je potvrdio da su uhićene dvije osobe. Osim Tolušića uhićen je i aktualni državni dužnosnik, zaposlenik Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Prvi krimen odnosi se na razdoblje od 2020. do 2022. godine gdje se Tolušića tereti za kriminal vezan uz europski novac koji je dobio kroz potpore tako što se prijavio na natječaj Ministarstva poljoprivrede koji se odnosio na poljoprivredna gospodarstva. Za sad, nije poznato radilo li se o mitu ili kakvoj drugoj usluzi. Ono u što se sumnja jest da je spomenuti lokalni državni dužnosnik Tolušiću bio krucijalan za dobivanje poticaja, a Terra Slavonia je Tolušićev OPG preko kojeg je dobio poticaje.

Drugi slučaj, doznaje Index, vremenski se preklapa s prvim i radi se također o dodjeli sredstava iz EU fonda, a iznos tog projekta bio je oko 4,5 milijuna kuna. Pravila iz tog natječaja bila su 50/50, što znači da je Tolušić morao dokazati 50 posto vlastitih sredstava, a 50 posto financirati bespovratnim sredstvima.

Kako sumnjaju EU istražitelji, Tolušić je lažno prikazao da posjeduje svoju polovicu sredstava, odnosno lažirao je da ima polovicu novca za projekt kako bi dobio drugu polovicu bespovratnog novca od EU. Učinio je to tako, sumnja se, što je dao lažne podatke odnosno prijavljivao različite pozajmice i slično kao bi izvukao milijune EU novca.

U dva odvojena slučaja izvlačenja EU novca, sumnja se, Tolušić si je nelegalno pribavio više od 4 milijuna kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba