Plenković o Zdravku i Marku

˝Mlade ministre mijenjamo još mlađima, a svatko tko želi, može otići sutra˝

Objavljeno: 06.07.2022. Marta Čaržavec

Na mjesto Zdravka Marića koji je samoinicijativno napustio svoje mjesto kao ministar financija stiže novi, inače zaposlen na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu kao izvanredni profesor što je tijekom današnje konferencije za novinare, a nakon sastanka Vlade i sastanka vladajuće koalicije istaknuo i premijer Andrej Plenković.

Valja podsjetiti kako budući ministar Marko Primorac na sastanku nije sudjelovao budući da je u samoizolaciji zbog korone, a nije bilo ni Marića čije je obraćanje javnosti zakazano za sutra. Press konferencija započela je Plenkovićevim hvalospjevima Mariću u vidu rezultata njegova rada:

– Sinoć je, kao što ste vidjeli, u medijima osvanula vijest da je Zdravko Marić zamolio da nakon šest i pol godina rada napusti Vladu. O tome smo on i ja razgovarali zadnjih nekoliko tjedana, ja sam rekao dobro. Rekao sam da razumijem, on će u svojim izjavama sutra objasniti sve razloge radi čega to radi. Ja mu se u ime cijele Vlade i osobno zahvaljujem na poslu kao ministru financija i potpredsjedniku Vlade – kazao je Plenković, a sudeći po komentarima ispod napisa koji se tiču ove teme, građani Hrvatske razočarani su jer je bio jedan od rijetkih koji je ”valjao”.

– Hrvatska je ekonomski snažnija, idemo naprijed u cilju rasta i boljeg standarda. Bilo je tu puno reformi, od poreznih rasterećenja do ukupnih ekonomskih rezultata. Imamo svega 100.000 nezaposlenih, veće prosječne, minimalne i medijalne plaće. U vrijeme covida pokazali smo što je snaga države – naglasio je Plenković i dodao kako su njih dvojica imali odličnu suradnju čemu je dokaz stabilna Hrvatska. No, također je nakon izrečenog naglasio kako i on sam čvrsto drži tu stabilnost, a da je Marić dao doprinos gospodarskom razvoju i financijskoj stabilnosti.

Osvrnuvši se na rad budućeg ministra Primorca, Plenković kaže kako je on ono što jedan ministar financija treba biti:

– Marko Primorac je budući ministar. Mlade ministre mijenjamo još mlađima, Primorac i Filipović su 1984. godište. Primorac je specijalist za javne financije, poreznu politiku, fiskalnu decentralizaciju, sudjelovao je u nizu javnih skupina, dao doprinos brojnim zakonskim prijedlozima – pobrojao je Plenković pa rekao kako Primorac nije član HDZ-a. Na pitanje novinara je li ljut što mu Marić nije rekao da odlazi u trenutku kada je bila rekonstrukcija vlade, kazao je:

– Nisam ljut. Nitko se ne ljuti, podržali su ga svi. Ja sam želio nekoga tko će biti pravi čovjek u pravom trenutku. On je spreman maksimalno se angažirati. Ima dosta već da smo dogovorili, ali smo šutjeli. Netko je sinoć dobro propjevao – zaključio je na kraju pa dodao da bi vrlo brzo objavili i obavijestili javnost o novini – u slučaju da se nije saznalo ovako.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba