Za izradu integriranog koncepta pripreme i certificiranja izdvojit će se 200.000 kuna

PRVA U HRVATSKOJ: Međimurska županija kao destinacija održivog turizma, kandidirat će se za certifikat ˝Green Destinations˝

Objavljeno: 06.07.2022. zagorjeinternational

Novih 1,2 milijuna kuna stiglo je u Međimursku županiju za turističke projekte kojima će se brendirati turistički sadržaji Međimurja, unaprijediti destinacijski informacijski sustav najsjevernije hrvatske županije i izraditi priprema za dobivanje certifikata ˝Green Destinations“ čime će Međimurje biti prvo u Hrvatskoj koje nosi ovu svjetski priznatu markicu održivog turizma.

– Zahvaljujući sredstvima Ministarstva turizma i sporta, Međimurje će se kandidirati za certifikat ˝Green Destinations˝, svjetski priznatu markicu koja će svim posjetiteljima ukazati kako se u Međimurju provodi održivi turizam, kako se živi s prirodom, pazi na ekologiju, štiti okoliš te da je ljudsko djelovanje na “zeleni” život smanjeno na najmanju razinu – pojasnio je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula dodavši da je dobivanje certifikata veliki iskorak za prepoznatljivost Međimurja i kvalitetu turističke ponude.

˝Green Destinations˝ je organizacija osnovana 2014. godine s ciljem pružanja platforme za certificiranje i promicanje ˝zelenih˝ turističkih odredišta na svjetskoj razini. Do danas je prepoznata kao jedna od vodećih organizacija u promoviranju održivosti u turizmu, a pod ˝zelenim˝ odredištima organizacija smatra turistička odredišta koja su postigla visok stupanj održivosti prema 80-ak kriterija Globalnog vijeća za održivi turizam koje je odobrilo dodjelu certifikata ˝Green Destination Standard˝za unapređivanje održivih politika i održivo upravljanje odredištima. 

– Certifikat posjeduje oko 200 destinacija diljem svijeta, a ˝Green Destinations Standard˝ krajnja je razina globalnog priznanja za kvalitetu destinacije i održivo upravljanje destinacijom… U Hrvatskoj ni jedna destinacija za sada ne posjeduje ovaj certifikat, odnosno Mali Lošinj nositelj je srebrne nagrade ˝Green Destination˝. Na našu zastavu pored nagrade za Europsku destinaciju izvrsnosti, Decantera, titule Europske regije sporta, UNESCO-ova priznanja i titule najuspješnije destinacije kontinentalnog turizma, želimo dodati još jednu markicu koju definitivno zaslužujemo – kazao je međimurski župan Matija Posavec.

Za izradu integriranog koncepta pripreme i certificiranja ˝Green Destinations˝ izdvojit će se 200.000 kuna, dok će se 228.000 kuna izdvojiti za unapređenje destinacijskog informacijskog sustava Međimurja čime će se omogućiti učinkovito upravljanje razvojem turizma i lakše prikupljanje podataka koji će biti podloga za donošenje odluka i usmjeravanje investicija u sektoru turizma.

– Istraživanje koje je za naše potrebe proveo Institut za turizam pokazalo je da se čak 76% naših gostiju o Međimurju informiralo putem interneta i to je pokazatelj koji govori da je važno da imamo dobro razvijene web stranice i sustav koji može odgovoriti na potrebe gostiju, ali sektora i lokalne zajednice – kazao je Grula.

– Pri unaprjeđenju cijelog sustava turističkih zajednica u Međimurskoj županiji koristit će se najsuvremenije tehnologije, pri čemu će važnu ulogu imati IT sektor i umjetna inteligencija koja se što više nastoji razvijati u Međimurju – istaknuo je župan Posavec.

Pored dva spomenuta projekta, 780.000 kuna usmjerit će se i u brendiranje prvog ekomuzeja u ovom dijelu regije, jedinstvenog Ekomuzeja Međimurje malo koji objedinjuje i vrhunski interpretira kulturnu i prirodnu baštinu Međimurja. Do sada je u ovaj projekt uloženo ukupno 10 milijuna eura, stoga će od jeseni krenuti promotivna kampanja usmjerena na domaće i inozemno tržište. Uz ovih 1.208.000 kuna, stiglo je i 140.000 kuna za promociju projekta ˝100 dvoraca Sjeverne Hrvatske˝ u koji su uključene Međimurska, Varaždinska i Krapinsko – zagorska županija.  

– Brojke koje smo već u ovoj godini ostvarili u turizmu pokazuju da je Međimurje prepoznato kao odlična destinacija kontinentalnog turizma, no ne stajemo s ulaganjima, razvojem novih turističkih sadržaja i unaprjeđivanjem turističke infrastrukture. Uskoro otvaramo vidikovac na Mađerkinom bregu, a fokus nam je na novih projektima koje želimo realizirati, a to su revitalizacija dvorca Feštetić u Pribislavcu i palača Starog grada Zrinskih u Čakovcu, Kuća Međimurske popevke u Donjoj Dubravi, centri za interpretaciju Sveti Jeronim u Štrigovi i Dravski zlatari u Donjem Vidovcu – zaključno je poručio župan Posavec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba