USPJEŠNO ZAVRŠENA SANACIJA OD POTRESA CRKVE SV. MARIJE BISTRIČKE: U pratnji načelnika Miličkog i rektora svetišta vlč. Matoševića, obišla ju je ministrica Obuljen Koržinek

OBNOVA KULTURNE BAŠTINE U PUNOM JEKU: Očekujem da ćemo do kraja lipnja iduće godine, u punom iznosu realizirati preko 4,5 milijarde kuna ugovorenih za sanacije

Objavljeno: 26.06.2022. Valentina Cigula

Uspješno je završen projekt konstruktivne sanacije objekta kulturne baštine: “Izrada projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite Crkve sv. Marije Bistričke“ u Mariji Bistrici, koji je financiran iz Fonda solidarnosti Europske unije, a tim je povodom, u nedjelju, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, u pratnji rektora svetišta prečasnog Domagoja Matoševića i načelnika Josipa Miličkog obišla Crkvu sv. Marije Bistričke, odnosno Baziliku Majke Božje Bistričke.

Projekt konstruktivne sanacije pripremljen je u ožujku prošle godine, odmah nakon objave javnog poziva koji je objavilo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava, koji je sklopljen 7. travnja prošle godine, svetištu je dodijeljeno 2.478.564,77 kuna.

Centralna crkva u hrvatskom nacionalnom svetištu, jednom od najposjećenijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj, u tzv. zagrebačkom potresu koji se dogodio u jutarnjim satima,  22. ožujka 2020. godine, pretrpjela je znatna oštećenja izvana, ali i iznutra, pa su tako iznutra bili oštećeni nosivi zidovi, stupovi, lukovi, nadvoji, svodovi i kupole koji su svi imali pukotine, dok su oštećeni vanjski dijelovi obrada i elementi pročelja, zvonici, nadvoji te stupovi i lukovi. Također, s pročelja crkve odlomio se kameni križ, koji je pao na krovište crkve koje je zbog toga bilo oštećeno. Na  pročelju su nastale pukotine, ali i odlomljeni dijelovi kamena, a oštećeni vanjski dijelovi, predstavljali su najveću opasnost za zdravlje i živote ljudi. Projekt obnove je trajao 418 dana te je među prvim završenim projektima obnove od potresa u Republici Hrvatskoj, uz iskorištenost bespovratnih sredstava od sto posto.

 Rektor Svetišta Majke Božje Bistričke, vlč. Domagoj Matošević iskazao je zadovoljstvo što je projekt realiziran u ugovorenom roku, pa kazao da su još dva objekta u visokoj fazi završetka radova.

– Jedan je već završen, a to je kapelica Marije Magdalene i Župna Crkva svetog Andrije na Lazu gdje je konstruktivna obnova praktički završena. Imamo i treći projekt kojeg smo aplicirali kada je 7. siječnja izašao natječaj za petrinjski potres, a to je obnova našeg župnog cintora gdje je sada u tijeku izrada projektne dokumentacije, a nakon toga slijedi javni natječaj i početak radova – pojasnio je vlč. Matošević, pa uputio zahvalu ministrici, ali i izvođačima radova te konzultantima.

– Zahvaljujem se ministrici što je danas došla. Željeli smo pokazati da u nekim dijelovima, obnova ide dobro, da se realizira, da su određeni projekti završeni. Naravno da je tu bilo puno izazova i poteškoća, ali zajedničkom sinergijom i suradnjom, sve smo to uspjeli riješiti. Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije je jako puno toga naučila iz ovih projekata, a želimo i dalje nastaviti suradnju s Ministarstvom, na svim onim područjima na kojima možemo aplicirati sredstva iz Europske unije – poručio je.

Hodočasnički centar

Vlč. Matošević istaknuo je i važnost projekta kazavši da je važnost neizmjerna, istaknuvši:

-Našu je crkvu rekonstruirao i obnovio poznati zagrebački arhitekt Herman Bole. Obnova je započeta 1879. godine, tako da je ova bazilika već preživjela jedan potres uspješno. S obzirom da se oko bazilike danas kreće velik broj hodočasnika, prije svega, bitna je njihova sigurnost, a važna je i obnova kulturne baštine Hermana Bolea i njegove vrijednosti – rekao je.

Na novinarsko pitanje, da li je sada obnova završena, vlč. Matošević odgovorio je da tko god služi ovakvom jednom kulturnom dobru, zna da zapravo radovi neprestano traju, da oni ne završavaju.

-Sada obnavljamo jedan novi hodočasnički centar, jer osim potresa imali smo, 2020. godine, i požar. U svetištu gdje su nam izgorjele gospodarske zgrade, ali možda smo tu jednu kriznu situaciju iskoristili kao priliku. Napravili smo jedan novi projekt hodočasničkog centra i sada ga gradimo, gdje bismo željeli dati svetištu još jednu dodatnu vrijednost, kako bi hodočasnici mogli doći ovdje i mogli ostati duže, da možemo realizirati razne seminare, volonterske susrete, edukacije. U zajedništvu s Općinom želimo dati još jedan novi sadržaj u Mariji Bistrici – rekao je.

Vlč. Matošević otkrio je i kakva je bila situacija s posjećenošću svetišta tijekom pandemije koronavirusa, rekavši da budući da je crkva na otvorenom, hodočasnici su dolazili i u doba korone, iako se osjetio smanjeni broj, jer su se na svetoj misi na otvorenom, osjećali sigurno, dodajući da u godinama prije pandemije, iako je jako teško precizno govoriti o tome, Mariju Bistricu je, ovisno o godini, posjetilo, možda negdje između 800.000 do milijun hodočasnika.

Niz projekata

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je da se završava  cijeli niz projekata koji su, ako se to može tako reći, projekti manje financijske vrijednosti, dakle manjeg obujma radova.

-Od ukupno 156 projekata koji su ugovoreni putem Ministarstva kulture, obnove kulturne baštine nakon zagrebačkog potresa, preko 100 ih je u punoj realizaciji. Mislim da ih je sada već 20-ak završenih, a isto tako smo ugovorili 136 projekata za petrinjski potres, tako da mogu reći da je u ovom dijelu, obnove kulturne baštine, obnova u punom jeku i da ćemo sada sve češće imati ovakve prilike komunicirati o završetku radova – otkrila je ministrica, koja je na pitanje o tome planira li se na neki način još pomoći oko obnove, odgovorila:

– U ovom smo trenutku fokusirani na ono za što su odobrena sredstva iz Fonda solidarnosti, kako bi se to završilo u predviđenom roku, dakle do lipnja iduće godine, međutim treba znati da je to samo dio sredstava koja će nam trebati. To je ono što nazivamo konstrukcijskom obnovom, međutim za cjelovitu obnovu trebat ćemo sigurno i godine, ali i puno dodatnih sredstava, međutim očekujem da ćemo do sljedeće godine do kraja lipnja realizirati u punom iznosu ono što smo ugovorili, a to je u ovom trenutku preko 4,5 milijarde kuna za kulturnu baštinu – pojasnila je Obuljen Koržinek koja je kazala da je zadovoljna tijekom kojim obnova ide, dodavši da je obnova kulturne baštine značajno zahtjevnija jer je potrebno izvršiti cijeli niz predradnji kako se obnovom ne bi bespovratno devastirala baštinu.

-Moram istaknuti ogroman angažman konzervatorske službe koja se našla u situaciji da mora raditi paralelno na toliko velikom broju projekata, međutim postoji interes izvođača, bez obzira što su to zahtjevniji projekti koji duže traju, imamo dobre projektante i mislim da kao tim, svi zajedno, investitori poput župnika, stručnim snagama brodimo u ovim zaista teškim okolnostima – kazala je ministrica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba