Studija je pokazala da to dovodi do povećanog rizika od anksioznosti

Australija planira zabraniti tjelesno kažnjavanje djece

Objavljeno: 18.06.2022. zagorjeinternational

Roditeljima u Australiji moglo bi se zabraniti tjelesno kažnjavanje djece, nakon što je studija pokazala da to dovodi do povećanog rizika od anksioznosti, piše Index

Šest od deset Australaca reklo je da su kao djeca bili udareni najmanje četiri puta, navodi studija australskog katoličkog sveučilišta provedena među 8500 ljudi u dobi između 16 i 24 godine. Studija je pokazala da su žene koje su fizički kažnjavane kao djeca imale 1,8 puta veću vjerojatnost da će patiti od depresivnih poremećaja i 2,1 puta veću vjerojatnost da će biti anksiozne. Kod muškaraca je gotovo dvostruko veća vjerojatnost da će kao posljedicu tjelesnog kažnjavanja u dječjoj dobi doživjeti depresiju i anksioznost.

Ravnatelj Instituta za studije zaštite djece i profesor s australskog katoličkog sveučilišta Daryl Higgins sada predvodi apel da se udaranje djece proglasi nezakonitim te se zalaže da roditelji koriste pozitivne tehnike kako bi disciplinirali svoju djecu.

Trenutno roditelji u Australiji smiju tući svoju djecu, ali fizičko kažnjavanje smije boljeti samo kraći trenutak, a djecu se ne smije udarati po glavi ili vratu. Ukupno 62 zemlje u svijetu proglasile su fizičko kažnjavanje nezakonitim, uključujući Škotsku, Švedsku i Južnu Koreju. I u Hrvatskoj je zakonski zabranjeno tjelesno kažnjavanje djece. Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, nasiljem u obitelji smatra se, između ostalog, tjelesno kažnjavanje ili drugi način ponižavajućeg postupanja prema djeci.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba