BIZNIS I POLITIKA: Ovo je smjer kojim se Hrvatska treba razvijati

PREMIJER NA OTVORENJU: U Jakovlju svečano otvorena tvornica avio dijelova koja će zapošljavati 600 ljudi

Objavljeno: 17.06.2022. zagorjeinternational

U Jakovlju je danas otvorena tvornica FACC čije je sjedište inače u Austriji, a u većinskom je vlasništvu kineske korporacije AVIC (Aviation Industry Corporation of China). U Jakovlju će se od danas službeno proizvoditi dijelovi za zrakoplove. Na otvorenju je bio i Felix Baumgartner, najpoznatiji svjetski padobranac koji je izvodio vratolomije helikopterom, inače poznat kao prvi padobranac koji je išao brže od brzine zvuka dosegnuvši maksimalnu brzinu od 1342 km/h.

Direktor tvrtke Robert Machtlinger najavio je kako je strateški plan do 2025. zaposliti ukupno 600 osoba dok je predsjednik Vlade Republike Hrvatske rekao kako su investitori prepoznali političku stabilnost, kapacitet naših ljudi, izvrsnu prometnu povezanost i dublju integraciju Hrvatske u Europsku uniju. Da ovakve investicije u ˝high tech˝ trebaju Hrvatskoj, naglasio je i predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek. Dodao je da investicije ovakve vrste pokazuju smjer kojim se Hrvatska treba razvijati.

Premijer Andrej Plenković je istaknuo da mu je jako drago što je kompanija izabrala upravo Hrvatsku između osam zemalja koje su bile u konkurenciji za otvaranje pogona. 

– Na to je utjecala i politička stabilnost i jasan smjer zemlje kojim idemo prema euru i Schengenu, kvaliteta tržišta rada i izvrsna prometna povezanost u Zagrebačkoj županiji – rekao je premijer te dodao da kako vjeruje da će ova investicija privući i druge investitore u Hrvatsku. 

Načelnica Jakovlja Sanja Borovac na svojem je Facebooku izrazila je zadovoljstvo što je kao mjesto za otvorenje tvornice izabrana baš općina Jakovlje. 

– Veseli nas činjenica što se i u ovo vrijeme pandemije, koja je obustavila mnoge projekte i aktivnosti i koja je utjecala na smanjenje prihoda i u avioindustriji, ipak odlučilo krenuti s izgradnjom ovako velike investicije. Projekt izgradnje proizvodnog pogona realizirat će se u tri faze. Prva faza izgradnje završena je tijekom studenoga 2021. godine i s proizvodnjom je započeto u prosincu 2021. godine. Druga faza izgradnje planira se krajem ove ili početkom iduće godine, a treća faza izgradnje do kraja 2025. godine. Ova, do sada najveća investicija na području općine Jakovlje, osigurat će mještanima općine radna mjesta, bolju egzistenciju za život i potaknuti daljnji gospodarski razvoj naše općine – napisala je Borovac. 

Uz predsjednika Vlade, na otvorenju tvornice bio je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba