Projekt uređenja zgrade vrijedan 2.147.575 kuna

Pri kraju su radovi na konstrukcijskoj obnovi kuće Janka Leskovara u Valentinovu

Objavljeno: 09.06.2022. zagorjeinternational

Radovi na obnovi konstrukcije zgrade rodne kuće Janka Leskovara bliže se kraju. Naime, prvotni rok za završetak radova bio je 27. svibnja 2022. godine, ali zbog nepredvidivih okolnosti odnosno složenosti i specifičnosti same obnove konstrukcije zgrade rok za završetak sporazumno je produljen do 29. lipnja ove godine.

Podsjećamo, za projekt uređenja zgrade vrijedan 2.147.575 kuna Grad Pregrada na natječaju Ministarstva kulture i medija ostvario je stopostotno financiranje iz Fonda solidarnosti Europske unije. Izvođač radova je tvrtka Završni radovi Krešo iz Krapinskih Toplica, stručni nadzor vrši BUILD.ING d.o.o. iz Ivanca, a projektantski nadzor Kostelgrad – projekt.

Radovi na projektu obuhvatili su pripremne radove koji su se odnosili na izradu geodetskog elaborata, čišćenje prostora i pripreme gradilišta te konzervatorska istraživanja. Nakon toga slijedila je razgradnja asfalta, dimnjaka na zgradi, razgradnja krovne limarije, pokrova i letvi, kompletna razgradnja drvene konstrukcije, nosivih i pregradnih zidova, rušenje stupova, lukova i svodova u suterenu te rušenje u cijelosti dodatnog objekta. Potom si napravljeni zemljani radovi na širokom iskopu oko nadograđenog dijela, ručni iskop u zemljanog poda u podrumu starog dijela zgrade, strojni iskop uz vanjske temelje te izvedba drenažnog sustava.

Krajem svibnja završeni su kompletni armirano betonski radovi, dok je ovaj tjedan počela izvedba krovišta na zgradi. Nakon završetka krovišta slijedi žbukanje unutarnjih i vanjskih zidova starog dijela zgrade kako bi se ojačala konstrukcija zidova te postava vanjske stolarije na kompletnoj zgradi.

Projektant arhitekture, konzervator, nadzorni inženjer i predstavnici Grada Pregrade svaki tjedan kontinuirano održavaju zajedničke koordinacije na gradilištu kako bi pregledali izvedene radove i dogovorili daljnje korake izvedbe. Inače, rodnu kuću Janka Leskovara u Valentinovu zajednički su od privatnih vlasnika otkupili Krapinsko-zagorska županija i Grad Pregrada početkom 2019. godine s ciljem njezine temeljite obnove i uređenja. Županija je pružila veliku podršku u svim dosad provedenim aktivnostima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba