Dosad ekshumirano 1247 žrtava

Članovi novomarofskog ogranka Udruge Hrvatski domobran na 77. obljetnici Maceljske tragedije

Objavljeno: 07.06.2022. zagorjeinternational

Članovi novomarofskog ogranka Udruge Hrvatski domobran u nedjelju su sudjelovali na 77. obljetnici Maceljske tragedije i misi za žrtve hrvatskog Križnog puta koju je predvodio pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško.

Macelj je najveće stratište komunističkih žrtava na području Republike Hrvatske s do sada točno utvrđenim brojem od 1247 ekshumiranih žrtava. Pomoćni biskup Šaško poručio je da istina ima društvene posljedice, a tko to ne želi prihvatiti, Hrvatskoj ne želi boljitak. Državni tajnik u Ministarstvu branitelja Darko Nekić kazao je kako se s Udrugom Macelj 1945 intenzivno radi na otkrivanju istine o poraću.

I na području Grada Novog Marofa nalaze se grobnice poslijeratnih žrtava, njih više od 500. Nedavno je komemorativna svečanost održana kod spomen-obilježja na Kipišću u Možđencu za žrtve komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata. Sjećanje na smaknuće mladih mještana dvije godine nakon Drugog svjetskog rata čuva se i kod zaseoka Matušini u Makojišću Donjem. Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač ističe kako treba oprostiti, ali ne i zaboraviti kako nam se povijest ne bi ponavljala.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba