NEVJEROJATAN SLUČAJ:

Nema ni jedan dan radnog staža u životu, a punih 17 godina primala je mirovinu od 1400 kuna mjesečno

Objavljeno: 03.06.2022. zagorjeinternational

Prije 27 godina, točnije 24. srpnja 1995. godine, 77-godišnja V. G. s područja Slavonskog broda, podnijela je zahtjev za priznanje prava na starosnu mirovinu, a uz zahtjev je bila priložena i radna knjižica s upisanim radnim stažem u trajanju od 32 godine, šest mjeseci i tri dana, navodno ostvarenim u Bosni i Hercegovini.

Nije imala ni jedan dan radnog staža u životu, no punih 17 godina primala je mirovinu. Apsurdan i pomalo neobičan slučaj svoju je završnicu dočekao na sudu koji je 77-godišnjakinju proglasio krivom za kazneno djelo prijevare te je osudio na godinu dana uvjetnog zatvora.

Domišljata gospođa morat će vratiti državi nepripadnu imovinsku korist od 300.000 kuna, a s kamatama to je više od pola milijuna kuna.

– No, okrivljena je itekako bila svjesna da nije ostvarila ni jedan dan radnog staža u Bosni i Hercegovini. Sud, dakle, nalazi da je okrivljena ovo kazneno djelo započela ostvarivati navedenog 24. srpnja 1995. te ga je činila sve do 31. prosinca 2012., pa nema govora o zastari – stoji u presudi Županijskog suda, piše Danica.hr.

– Kroz cijelo inkriminirano razdoblje ostvarivala je protupravnu imovinsku korist tako stvorenim protupravnim stanjem, odnosno mjesečnim primanjem mirovine na koju zapravo nije imala pravo – dodaju sa suda.

Lažna umirovljenica 17 i pol godina primala je oko 1400 kuna mjesečno. Presuda je postala pravomoćna pa će morati u roku od 15 dana vratiti više od pola milijuna kuna te platiti troškove kaznenog postupka, piše Večernji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba