VELIKI JUBILEJ: Osnovna škola Konjščina slavi 180 godina postojanja

U SRCU ZA CIJELI ŽIVOT: “Želim da ova škola i dalje ostane mjesto iz kojeg će svaki naš sumještanin odlaziti u budućnost”

Objavljeno: 03.06.2022. zagorjeinternational

Svečano je u Osnovnoj školi Konjščina jer škola slavi 180 godina postojanja. U školi se trenutno obrazuje 320 učenika i radi 40 djelatnika, a posebno je ponosan ravnatelj Zoran Vuger koji ističe da škola doista živi za Konjščinu, da su međusobno povezani i što god da se odvija, da pokušavaju biti sudionici toga.

– Danas su izuzetno zahtjevna vremena, svaki dan imamo neka nova događanja u svijetu i kod nas, čuli ste za ovo nevrijeme u Zagorju i vjerujte da je rad s djecom puno više od samog odgoja i obrazovanja. Djeca u školi traže oslonac, prijatelje. Mi smo im i nadomjestak i za obitelj jer velik dio vremena provode u školi – kazao je Vuger, pa se kratko sjećanjem vratio u prošlost.

– Budući da danas imamo STEM sajam, sjećam se davne 1994. godine, imali smo prvu informatičku učionicu i tu je počeo naš tehnološki razvoj. Jako mi drago da smo uz tehnologiju u školi uspjeli zadržati ples, pjesmu, glazbu kroz mali i veliki zbor, tamburaše, folklor, lutkare i druge aktivnosti. Oni su marljivo vježbali cijelu ovu godinu koliko je to korona dozvoljavala i s nestrpljenjem očekuju da nakon tri godine ponovno javno nastupe i sve zajedno nas razvesele – rekao je.

Ravnatelj je istaknuo da je njihov posao zahtjevan, pa uputio zahvalu Općini na velikoj podršci u radu, cijelom timu Krapinsko – zagorske županije koja je, kako ističe, prepoznala njihove potrebe i omogućila da danas imaju suvremenu, bogato opremljenu i energetski uređenu školu, a zahvalu je uputio i svim bivšim djelatnicima škole koji su sada umirovljenici, sadašnjim djelatnicima, učenicima i njihovim roditeljima, pa poručio:

– Svim učenicima i djelatnicima naše škole želim još puno vrhunskih rezultata, veselja, smijeha i druženja, a naravno i učenja – kazao je.

Prva slova, prve ljubavi

Načelnica Anita Krok rekla je da je ovo veliki dan ne samo za školu, nego i za cijelu općinu jer 180 godina je puno, pogotovo za razdoblje u kojem se svašta događalo.

– U tih 180 godina bilo je različitih kriza, ratova, ali ono najvažnije, u tih 180 godina, djelatnici škole te volja učiteljica i učitelja da prenesu znanje našoj djeci, to je zasigurno bilo nešto što se nije mogli tako lako pokolebati. Želim istaknuti da je ova osnovna škola i samo osnovnoškolsko obrazovanje u našoj općini, temelj za bolju budućnost svakog žitelja naše općine jer na kraju krajeva, svi smo krenuli iz ove zgrade i sve nas za ovu zgradu vežu emocije. Tu smo naučili prva slova, nalazili smo prve prijatelje i ljubavi i to su sve stvari koje nam doživotno ostanu u srcu – kazala je Krok, dodavši:

-Ono što posebno treba istaknuti su ljudi, a to su ljudi koji su nas podizali, naše učiteljice i učitelji, naše kuharice i čistačice, domari, ravnatelji. Naravno da se generacije mijenjaju iz godine u godinu i ja, kada gledam ove mlađe generacije, pitam se koliko imam godina i onda si razmislim da ipak baš nije bilo toliko davno otkako sam i ja završila ovu školu – istaknula je načelnica.

Krok je napomenula da će Općina i dalje surađivati sa školom, pomagati u skladu s mogućnostima jer kako kaže, investicija u obrazovanje je najbolje ulaganje.

 -Želim da ova osnovna škola i dalje ostane mjesto iz kojeg će svaki mještanin Konjščine odlaziti u budućnost. Veliko hvala svima koji su doprinijeli razvoju ove škole, a poruka za sve ostale, svi koji dođu u Konjščinu, uvijek su dobrodošli u školu i ova je škole nešto čime se mi kao zajednica ponosimo, i trebamo se ponositi – poručila je načelnica.

Ulaganja za boljitak

Svečanosti obilježavanja 180 godina postojanja škole nazočila je i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, koja je kazala da su, u svakoj zajednici, bez obzira na stoljeće, škole mjesta razvoja, novih ideja, učenja, susreta, mjesta iz kojih se šire razni kulturni sadržaji te mjesta društvenih događanja.

– Ono što je u Konjščini zaista dobro i lijepo je to što su u ovom relativno malom području pozicionirane obrazovne ustanove, koje zapravo predstavljaju jedan mali obrazovni kampus. Mi, kao Županija dužni smo ulagati, prije svega u materijalni standard naših škola. Prepoznali smo, kao što su ravnatelj i načelnica rekli, postojala je velika potreba za energetskom obnovom ove škole, ali ne samo energetskom obnovom, tu su stalni sitni popravci i nabavka opreme. Naravno to je naša zadaća, a zadaća je i nadstandard o kojem stalno vodimo računa, a to je posebno obrazovanje za djecu s teškoćama u obrazovanju te obrazovanje darovite djece – kazala je dožupanica, pa nastavila o suradnji Županije, kao osnivača i škole.

-Ono što je bogatstvo ove zajednice je jedna sinergija škole, mještana, Općine, a na kraju krajeva i nas kao Županije jer upravo u toj sinergiji se može događati dobra suradnja na dobrobit zajednice. Svih ovih godina možemo reći stoljeća, bilo je tako ovdje u Konjščini, i 180 godina škole sigurno je trenutak da se prisjeti svih onih koji su svoj dio života utkali u ovu školu, a to su prije svega sve učiteljice i učitelji koji su prošli kroz ovu školu, svi zaposlenici ove škole te učenice i učenici, roditelji koji su dali svoj doprinos da škola bude uspješna i da bude kao što je rekla i načelnica, na ponos svoje općine i županije – istaknula je Petek, pa ravnatelju Vugeru uručila zahvalnicu za 180 godina rada škole, a monografiju “180 godina školstva u Konjščini“ predstavio je profesor povijesti Dragan Roksandić.

Najnovije po kategorijama

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

PREPOZNALE IH I MAME I BEBE, ALI BANKE NE: Ethereal, jedinstvena tvrtka iz Zagorja, protiv nepotrebnog gomilanja tekstila bori se Crowdfunding kampanjom u cilju bolje budućnosti djece - pomozite im u plemenitoj misiji

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba