ODLIČNA PROMOCIJA LOBORSKOG KRAJA I KAJKAVSKOG GOVORA: Na ovogodišnjem Recitalu Dragutin Domjanić pjesma Darka Raškaja među deset najboljih

“Pjesništvo nije područje u kojem možeš zaraditi, ali bogatstvo je u pismu i riječi – kada dobiješ ovakvu nagradu vidiš da se isplati pisati i raditi“

Objavljeno: 02.06.2022. zagorjeinternational

Loborski pjesnik Darko Raškaj dobitnik je još jednog velikog priznanja. Naime, na ovogodišnjem Recitalu suvremenog kajkavskog pjesništva Dragutin Domjanić njegova pjesma našla se među deset najboljih.

Iako nije riječ o prvoj nagradi, već o nagradi organizatora, u velikoj konkurenciji od čak 400 pjesama koje su pristigle na ovogodišnji Recital, Raškajeva pjesma završila je među deset nagrađenih.

-Ovo je nagrada organizatora, Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina. To je velika stvar i znak da ono što radim dobro radim, da sam na dobrom putu i da nastavljam i dalje s dobrim pjesmama što me posebno raduje – rekao je Raškaj koji je svoje bogato stvaralaštvo počeo sa samo 15 godina.

Nakon što je njegova prva pjesma tiskana u Modroj lasti što mu je bio poticaj da krene, Raškaj ne razmišlja, samo piše.

-Pjesme mi jednostavno dolaze, ja ih zapisujem. Dosta kajkavskih riječi se zaboravlja i u gotovo svim pjesmama pokušavam pronaći neku staru riječ, opisati ju i na taj način je sačuvati. Drago mi je da pomažem u očuvanju kajkavskog govora – kazao je Raškaj najavivši kako priprema i šestu samostalnu zbirku kajkavskih priča iz loborskog kraja.

S obzirom da je tematika njegovih pjesama svakodnevni život ljudi u Zagorju i Loboru, njegovo stvaralaštvo prepoznali su i Krapinsko-zagorska županija i Općina Lobor. Tako je Raškaj prije nekoliko godina, na prijedlog načelnice Lobora Ljubice Jembrih bio dobitnik županijske Povelje te Plakete Općine Lobor.

-Ova priznanja znače mi jako puno jer vidim da je moj trud prepoznat. Pjesništvo nije područje u kojem možeš zaraditi, ali bogatstvo je u pismu, u riječi i kada dobiješ ovakvu nagradu vidiš da se isplati pisati i raditi. Meni je to i obveza da i dalje nastavim sa svojim djelovanjem – naglasio je Raškaj.

Ponosna što je u Općinu Lobor stiglo novo, vrijedno priznanje je i načelnica Jembrih.

-Općina Lobor rado potpomaže svo stvaralaštvo na svom području, a posebno ono koje čuva našu kulturu, baštinu i vrijednosti. Ponosni smo na svako priznanje koje stigne u našu općinu, pa tako i na ovo. Naš Loborac Darko Raškaj dokaz je kako se trud i rad isplate i kako su uvijek oni na kraju nagrađeni – rekla je načelnica Jembrih.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba