POVIJESNI DAN ZA HRVATSKU: Dobila zeleno svjetlo za ulazak u eurozonu

IMPRESIVNO POSTIGNUĆE: To će označiti potpunu integraciju Hrvatske u Europsku uniju – za manje od deset godina nakon što je postala njezinom članicom

Objavljeno: 01.06.2022. zagorjeinternational

Europska komisija i Europska središnja banka dale su zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u eurozonu, piše 24 sata.

Do uvođenja eura 1.siječnja iduće godine, dijeli nas još samo pozitivna odluka Europske komisije, a ona se očekuje 12. srpnja na sastanku Vijeća ministara financija u Bruxellesu.

– Danas je povijesni dan za Hrvatsku. Nakon velikog truda ispunila je sve uvjete kako bi mogla uvesti euro kao svoju valutu. Čestitam Hrvatskoj, njezinoj Vladi i građanima, na ovom impresivnom postignuću. Time je popločen put da Hrvatska uđe u eurozonu 1. siječnja sljedeće godine. Naravno, to još moraju potvrditi zemlje članice. To će označiti potpunu integraciju Hrvatske u Europsku uniju, manje od deset godina nakon što je postala njezinom članicom. Uvođenje eura donosi prave povlastice građanima Hrvatske i njezinu gospodarstvu, a snažnija i veća eurozona također pridonosi globalnom rastu Europe. Ovo je važan poticaj za Hrvatsku i cijelu Europsku uniju. Naša je valuta simbol europske snage, jedinstva i solidarnosti. Hrvatska sada zaista kuca na vrata eura – kazao je potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo Valdis Dombrovskis.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba