HUM NA SUTLI: Uz poljoprivredu i privatne objekte, veliku štetu su pretrpjele i tvrtke Vetropack Straža i OMCO, vatrogasci imali 36 intervencija na objektima

RANOGAJEC: Ne mogu još točno reći, ali usudio bih se reći da se radi o milijunskoj šteti

Objavljeno: 26.05.2022. zagorjeinternational

U srijedu je općinu Hum na Sutli pogodilo nevrijeme praćeno jakom tučom koja je uzrokovala velike štete na poljoprivredi, automobilima, ali i objektima, što onim privatnim, što gospodarskim, a najgore je prošao dio općine uz granicu sa Slovenijom. 

Šteta nije zaobišla niti tvrtke Vetropack Straža i OMCO koje sjedište imaju upravo u općini Hum na Sutli. 

‘Šteta je velika’

Tihomir Premužak, direktor Vetropack Straže, u kratkom razgovoru nam je potvrdio da štete na tvrtki ima.  

– Imamo dosta štete i još ju zbrajamo. Ljudi su trenutno na terenu i šteta se još zbraja tako da za sada ne mogu dati niti neku okvirnu procjenu kolika šteta doista jest – rekao nam je Premužak. 

Iz tvrtke su priopćili da je šteta uglavnom na krovnim površinama. Na krovu proizvodnog pogona nalaze se svjetlosne kupole u 83 reda površine 1577 metara kvadratnih i sve su oštećene. Također, tvrtka ima i dvije sunčane elektrane s ukupno 3400 panela i dio njih je također oštećen.

Direktor tvrtke OMCO Darko Ranogajec također je potvrdio da štete na tvrtki ima, ali isto tako još uvijek ne može potvrditi kolika je. 

– Šteta je znatna. Radi se probijanju krovnih kupola, prodoru vode u proizvodne pogone, a djelomično i u urede. Upravo sam bio na sastanku, još uvijek štetu procjenjujemo tako da što god bih sada rekao ne bi bilo profesionalno jer u ovom trenutku ne mogu reći da je šteta milijun kuna ili da ona iznosi dva milijuna kuna, no rekao bih čak da će se raditi o milijunskom iznosu. Imamo štete i na proizvodu koji je uslijed bujice bio potopljen i sve to moramo zbrojiti, a imamo i štetu na privatnoj imovini jer su svi automobili koji su bili parkirani ispred tvrtke, doslovno razbijeni, stakla, lim ili oboje – rekao je Ranogajec. 

36 intervencija

Zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Hum na Sutli Marijan Čuček rekao je da je tijekom jučerašnjeg dana bilo 36 intervencija na koje je izašlo 50 vatrogasaca sa 17 vatrogasnih vozila. 

– Sudjelovala su četiri DVD-a iz Vatrogasne zajednice općine Hum na Sutli, u ispomoći su nam bili DVD Đurmanec i DVD Petrovsko, a bila je i Javna vatrogasna postrojba Krapina – rekao je Čuček. 

Najveći problem tuča je napravila na krovištima kuća i ostalih objekata.

– Najveći problemi su bili oštećenja krovišta i pokrova krovišta. Uglavnom su stradale salonitne ploče i sitni crijep i to je jako oštećeno. Mi smo uglavnom radili sanacije krovišta, zatvarali smo i krpali nastale rupe kako ljudima ne bi ulazila voda u objekte. Što se tiče ostalih oštećenja, to je šteta na poljoprivredi, šteta na automobilima i slično – pojasnio je zapovjednik.

Puno mirnije nije ni danas. Čuček je rekao da su tri intervencije završene tijekom jutra, a da je za danas planirano njih još šest. Također, dodao je da se očekuje da će poziva mještana kroz dan biti još. (vc, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba