Među zadnjima u EU

Hrvatska konačno uvodi očinski dopust – plaćat će ga država u visini pune plaće

Objavljeno: 26.05.2022. zagorjeinternational

Prema nacrtu prijedloga Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koji bi uskoro trebao biti upućen u javnu raspravu i daljnju proceduru, predviđeno je uvođenje očinskog dopusta za zaposlene i samozaposlene očeve u trajanju od deset radnih dana, potvrdili su za Jutarnji list iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. 

Naknadu će tijekom dopusta u potpunosti podmiriti država, a ista će odgovarati očevoj punoj plaći, bez gornjeg limita. Također, definirano je i da je dopust dobrovoljan, a moći će se iskoristiti u periodu isključivo nakon rođenja djeteta.

Usklađivanje s Direktivom

– Naš je prijedlog da očinski dopust bude na razini pune plaće, dakle više od onoga što Direktiva iziskuje te da se u cijelosti podmiruje iz sredstava državnog proračuna. S obzirom na to da se radi o novom pravu koje uvodimo, nakon stupanja na snagu ovog Zakona kontinuirano ćemo pratiti učinke i planirati daljnje aktivnosti u ovom području, a na temelju uvida i iskustva koliko je ova mjera učinkovita te koliko su očevi motivirani i potaknuti na korištenje roditeljskog dopusta – pojasnili su iz Središnjeg ureda.

Prijedlog uvođenja očinskog dopusta dio je obveznog usklađivanja hrvatskoga zakonodavstva s Direktivom o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja, a rok početka primjene je 2. kolovoza ove godine. 

Minimum 

Hrvatska je jedna od rijetkih EU država koja još uvijek nema definiran očinski dopust, a koja će ga uvesti sada i to u najkraćem mogućem trajanju od već spomenutih 10 dana, a što je zakonski definiran minimum. Susjedna Slovenija, primjerice, takav očinski dopusti ima već godinama i traje 25 dana. 

Definirat će se i zakonske pretpostavke za povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za zaposlene i samozaposlene roditelje, pa se tako predlaže da će s 5654,20 kuna na 7500,13 kuna biti podignute naknade za drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta. 

Iz Udruge ‘Roda’ rekli su kako se nadaju da će uvođenje očinskog dopusta potaknuti očeve da se odmah po rođenju djeteta uključe u život obitelji i iskoriste to vrijeme za upoznavanje novorođenčeta i uhodavanje u novu ulogu oca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba