POVIJESNI TRENUTAK ZA HRVATSKU:

Nema više diskriminacije gay osoba kod posvajanja djece

Objavljeno: 26.05.2022.

Danas je u Zagrebu održana konferencija za novinare pod organizacijskom palicom udruge ˝Dugine obitelji˝ na kojoj je njen predsjednik, Daniel Martinović pričao o presudi Visokog upravnog suda koji je donio pozitivnu odluku o slučaju  Mladena Kožića i Ive Šegote koji su, podsjetimo u svibnju 2016. godine željeli posvojiti dijete, nakon čega su odbijeno od strane nadležnog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

– Prema ovoj presudi, svi životni partneri mogu pristupiti procjeni o podobnosti i prikladnosti za posvojenje – rekao Martinović naglasivši da je ovo veliki preokret. Istovremeno, istaknuo je kako su na pomolu poteškoće temeljene na diskriminaciji.

– Više vas ne mogu diskriminirati na temelju seksualne diskriminacije, mogu vas odbiti na temelju nekih kriterija – rekao je Martinović, pa prokomentirao:

– Drago nam je da je i ovaj slučaj konačno gotov. Neobično nam je da je presuda Vrhovnog suda putovala pet mjeseci do nas, kao što nam je bilo neobično da je slučaj na ponovnom suđenju dodijeljen sutkinji Travaš. No ne želimo vjerovati u teorije zavjere, bitno da je pravda iako spora dostižna. Ova presuda potvrđuje da su prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj zaštićena Ustavom, i da imamo pravo na zaštitu našeg osobnog i obiteljskog života – poručio je Martinović.

Ono što je plus, jest da se Ministarstvo više ne može žaliti na ovu odluku suda. Podsjetimo, pozitivan ishod koji je sud donio prošle godine krajem travnja Ministarstvo nije prihvatilo, odnosno uložilo je žalbu. Nakon godinu dana konačno smo dočekali ishod!

– Vrhovni sud Republike Hrvatske uvažio je našu žalbu na presudu sutkinje Jadranke Travaš, te u svojoj presudi potvrdio da je udruga Vigilare poticala na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji – napisali su na svom Facebook profilu ispred udruge ˝Dugine obitelji˝.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba