U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI ZBRAJA SE ŠTETA OD NEVREMENA: Najpogođeniji Veliki Bukovec, obišla ih ministrica poljoprivrede

VUČKOVIĆ: Pogođena gospodarstva obnovit ćemo putem posebne mjere, a za Veliki i Mali Bukovec osigurat će se dodatni mehanizmi pomoći

Objavljeno: 26.05.2022. zagorjeinternational

Nakon snažnog grmljavinskog nevremena popraćenog jakom tučom koje je jučer zahvatilo veći dio Varaždinske županije, danas je najpogođeniju općinu – općinu Veliki Bukovec posjetila ministrica poljoprivrede Marija Vučković u pratnji državnog tajnika Zdravka Tušeka, varaždinskog župana Anđelka Stričaka i načelnika Velikog Bukovca Franje Vrbanića.

U obilasku terena bili su i predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić, načelnik Malog Bukovca Darko Marković, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek.

Uvjerivši se sama u razmjere nevremena i štete, ministrica Vučković naglasila je kako su uslijed prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda najpogođeniji upravo poljoprivrednici. Međutim, u ovih nekoliko godina stečena su poprilična iskustva u saniranju takvih posljedica i obnavljanju proizvodnih kapaciteta poljoprivrednih gospodarstava.

50 posto

– Ovi proizvođači čine 50 posto hrvatske cvjećarske proizvodnje i odmah mogu u ime Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Hrvatske potvrditi da ćemo ta gospodarstva obnoviti putem posebne mjere programa ruralnog razvoja. Kao i uvijek do sada, u suradnji s Varaždinskom županijom te općinama Veliki i Mali Bukovec razmotrit ćemo te osigurati i dodatne mehanizme pomoći – rekla je ministrica Vučković.

Naglasila je da ovakva tuča nije viđena desetljećima, a s obzirom na klimatske promjene, ovakve situacije mogle bi se i dalje događati.

– Ministarstvo ima izdašnu mjeru za obnovu proizvodnog potencijala te ćemo pomoći  mještanima kako bi u kratkom roku mogli ponovno početi s radom. Situacija je ovdje specifična jer su, uz štete na usjevima, velike štete i na građevinskim objektima. Riječ je o stakleničkoj i plasteničkoj proizvodnji. Plastenici su oštećeni, a staklenici su potpuno stradali. Pomoć za te štete osigurat ćemo putem druge mjere. S obzirom na specifičan trenutak izlaska iz jednog ciklusa proizvodnje i potrebe ulaska u drugi, moramo razmotriti druge mehanizme pomoći koji se sada odnose na izgubljeni prihod ovdašnjih proizvođača – objasnila je Vučković.

Varaždinski župan Anđelko Stričak, koji je već sinoć sa zamjenicom i načelnicom Stožera za civilnu zaštitu Varaždinske županije Silvijom Zagorec obišao teren, istaknuo je kako su već pokrenute određene aktivnosti.

– S obzirom na to kako izgledaju svi ovi plastenici i staklenici, sreća je da u tom trenutku u njima nije bilo nikoga, jer bi danas govorili o ozlijeđenima, a možda i smrtno stradalima. Odmah smo obavijestili Vladu i ministricu poljoprivrede koja je od jutra s nama na terenu. Načelnik je odmah angažirao Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda koji su na terenu i utvrđuju štetu. Nakon što prikupe podatke, Povjerenstvo predlaže proglašenje prirodne nepogode, koju proglašava župan. Kroz dva – tri dana mogli bi imati prve procjene štete – objasnio je župan Stričak naglasivši kako će i Županija, sukladno raspoloživim sredstvima, pomoći ljudima koji su pretrpjeli štete uzrokovane nevremenom.

Potrebna pomoć

Da je riječ o velikim štetama potvrdio je i načelnik Velikog Bukovca Franjo Vrbanić.

– U naseljima nema kuće koja nije oštećena i stanje je katastrofalno. Štete samo na jednom gospodarstvu premašuju tri proračuna Općine, a takvih OPG-ova imamo desetak. Nakon procjene stanja na terenu, proizvođači će dobiti potrebnu pomoć. U proračunu za ovu pomoć sredstava nema, ali naći ćemo način kako pomoći svima s obzirom da pokrivamo 50 posto hrvatske proizvodnje cvijeća – rekao je načelnik Vrbanić.

Ministrica Vučković, župan i načelnik obišli su nekoliko OPG-ova, između ostalih, i OPG Mađarić – obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo s više od 30 godina iskustva u uzgoju i prodaji raznolikog cvijeća.

– Mi od poljoprivrede živimo, od proizvodnje cvijeća i to nam je jedina djelatnost te u ovom trenutku ne znamo kako dalje. Uništeno nam je svo cvijeće, svi staklenici, šteta je 100-postotna. To nije bila normalna tuča, to je bila apokalipsa, kao da su bombe padale. U 15 minuta sve nam je uništeno. S proizvodnjom moramo nastaviti dalje, a nemamo kamo posaditi novo cvijeće – rekao je Darko Mađarić.

Najnovije po kategorijama

˝Kada se sjetim kako smo igrali nogomet zajedno teško je, a ovo je naš mali doprinos da se prisjetimo svega što je dao za nogomet, našem klubu i što je kao čovjek dao svima nama˝
Provjerili smo s bivšim studentom isplati li se završiti ovaj trogodišnji studij, a na FOI-ju smo provjerili što je tamo novo od ove akademske godine

KAMO NAKON SREDNJE? Fakultet organizacije i informatike ima novi modernizirani preddiplomski trogodišnji stručni studij poslovne informatike u vašoj neposrednoj blizini!

Provjerili smo s bivšim studentom isplati li se završiti ovaj trogodišnji studij, a na FOI-ju smo provjerili što je tamo novo od ove akademske godine

Objavljeno: 06.07.2022. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter