U Varaždinu obilježena 27. obljetnica VRO “Bljesak“

Održano druženje branitelja i njihovih obitelji uz turnir u električnom pikadu, visećoj kuglani i belotu

Objavljeno: 30.04.2022. zagorjeinternational

U Memorijalno rekreacijskom centru hrvatskih branitelja Varaždin u Optujskoj ulici održano je obilježavanje 27. obljetnice Vojno- redarstvene operacije Bljesak kojem su uz veliki broj članova braniteljskih udruga nazočili i varaždinski župan Anđelko Stričak te predsjednica Gradskog vijeća Varaždina Zdravka Grđan.

Obilježavanje te cjelodnevno druženje branitelja i njihovih obitelji koje uključuje i turnir u električnom pikadu, visećoj kuglani i belotu organizirala je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Varaždin.

Zapalivši svijeću u spomen na sve poginule hrvatske branitelje u kapelici Sv. Jurja župan Stričak je naglasio kako je operacija Bljesak najavila slijedeću operaciju, a to je bila Oluja.

– Nakon Bljeska je bilo vidljivo da su i naša policija i vojska spremni i osposobljeni osloboditi okupirani teritorij od srbočetničkih snaga. Kao aktivni sudionik te operacije, pripadnik RODA, a uz nas su bili i varaždinski policajci te pripadnici 104. brigade, mogu reći da je ona odrađena besprijekorno. U svega 30-ak sati oslobođeno je 500 četvornih kilometara okupiranog hrvatskog teritorija.  Sve postrojbe su odradile zadaću koja je bila stavljena pred njih. Mi smo se već večer prije našli s našim kolegama koji su krenuli s istočne strane, iz Požege, a  mi iz smjera Kutine- rekao je župan te dodao kako i danas traje osjećaj ponosa, časti kod onih koji su tome sudjelovali.

-Više od polovice branitelja je u radnom odnosu te oni i dalje danas grade našu državu- zaključio je župan.

Prisutnima se obratila i predsjednica Gradskog vijeća Varaždina Zdravka Grđan naglasivši pritom hrabrost, domoljublje i požrtvovnost koje je krasilo branitelje koji su tih dana branili našu Domovinu.

Krasnodar Kišur, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Varaždin je podsjetio na sam tijek vojno- redarstvene operacije.

 – Hrvatske oružane snage su 1. svibnja 1995. godine krenule u oslobađanje okupiranog teritorija zapadne Slavonije vojno-redarstvenom operacijom Bljesak. Operaciju je odobrio predsjednik RH doktor Franjo Tuđman, a na temelju zapovijedi tadašnjeg načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Janka Bobetka. Operacija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. godine kada je oslobođen vojni dio zapadne Slavonije. U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji- rekao je Kišur.

Inače, u VRO Bljesak je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba