Roditelji često nisu svjesni ovog problema

Prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu ima 35 posto djece u dobi od osam do devet godina

Objavljeno: 14.04.2022. zagorjeinternational

Na inicijativu Društva ˝Naša djeca˝ Zabok, a u partnerstvu sa Savezom društava ˝Naša djeca˝ Hrvatske u sklopu europsko nagrađivanog projekta ˝Zdravo i fino˝ održano je stručno Savjetovanje ˝Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“u Osijeku.

Istaknuti stručnjaci iz područja medicine, javnog zdravstva i nutricionizma aktualnim su podacima ukazali na prioritetni javnozdravstveni problem debljine u djece sa željom da se stručna i šira javnost mobilizira u sustavnom rješavanju tog problema.

Savjetovanje je organizirano u suradnji s domaćinima iz Društva ˝Naša djeca˝ grada Osijeka, Osječko – baranjske županije i Grada Osijeka te eminentnim stručnjacima iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ˝LittleDot˝ projekta potpore ranom roditeljstvu i Kliničkog bolničkog centra Zagreb, a financijski ga podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja kroz projekt ˝Zdravo i fino˝.

DND grada Osijeka prigodnom je izložbom dječjih radova na temu zdrave prehrane uveličalo ozračje Savjetovanja i istaknulo da su u centru brige i pažnje uvijek ˝Naša djeca˝.

Istraživanja i analize

Predsjednica Saveza društava ˝Naša djeca˝ Hrvatske, Aida Salihagić – Kadić, profesorica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu predstavila je čimbenike rizika debljine u trudnoći i ranom djetinjstvu i naglasila kako je pravilna prehrana bitna i prije rođenja djeteta te prevenciju debljine, koja poprima dramatične razmjere i u dječjoj dobi, treba započeti u razdoblju života prije rođenja.

Milivoj Jovančević, poznati pedijatar, istaknuo je da analiza 146.857 mjerenja visine i tjelesne mase djece u dobi od dvije do osam godina ukazuje da se učestalost debljine značajnije povećava u dobi između pete i osme godine života. Nadovezao se na istraživanje iz 2019. godine na 1418 djece dobi između pet i 15 godina koje je pokazalo da 79,6 posto roditelja ne prepoznaje postojanje povećane tjelesne mase i debljine svog djeteta i nije svjesno rizičnih čimbenika za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanju zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i projekta ˝Živjeti zdravo˝ predstavila je istraživanje ˝Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2018./2019. (CroCOSI)“: 35 posto djece u dobi od osam do devet godina ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, a češće su zabilježene u dječaka u odnosu na djevojčice, njih 37 posto u odnosu na 33,1 posto djevojčica. Regionalno gledajući, najveći udio dječaka s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom zabilježen je u jadranskoj regiji, njih 40,2 posto, dok je najviše djevojčica s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom u kontinentalnoj regiji, njih 34,3 posto. Gotovo trećina djece ne doručkuje svakoga dana, dvoje od troje djece svakoga dana ne jede voće, a njih četiri od pet svakodnevno ne jede povrće. Uz to, svako treće dijete tri ili više puta tjedno pije sokove s dodanim šećerom.

Potpora

Eva Pavić iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb istaknula je kako njima svakodnevno dolaze djeca i mladi s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom te je izuzetno važna snažna potpora obitelji svome djetetu u postizanju uspješnih rezultata i u zajedničkom prihvaćanju pravilnih prehrambenih navika u prevenciji debljine.

Timu stručnjaka ˝Zdravo i fino˝ pridružila su se u Osijeku i dva predavača iz lokalne zajednice. Magistrica nutricionizma, Ivana Sović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije istaknula je kako županijsko Nutricionističko savjetovalište rješavanju problema debljine kod djece pristupa dvojako i to putem individualnih savjetovanja pojedinaca i obitelji te putem radionica i webinara za djecu i roditelje.

Magistar kineziologije, Šimun Vasilj, istaknuo je da djecu treba potaknuti da se bave sportom koji vole i u kojem uživaju te im objasniti da tjelesna aktivnost utječe na kvalitetniji zdravstveni život, osnažuje kosti i mišiće, održava tjelesnu težinu prihvatljivom te utječe na bolji metabolizam i kvalitetniji san.

Voditeljica projekta ˝Zdravo i fino“ Jasenka Borovčak i voditeljica radionica kuhanja i autorica kuharica Snježana Krpes predstavile su ovaj vrijedan projekt. Osim radionica zdravoga kuhanja u kojima djeca usvajaju vještine zdravoga kuhanja i izbora zdravih namirnica te stječu zdrave prehrambene navike koje mogu primijeniti u svojoj obitelji, djeca se podučavaju o temeljima cjelovita zdravlja, ekološkom uzgoju, šetnjama u prirodi, vrtlarenju te odabiru zdravih namirnica.

Projekt ˝Zdravo i fino“ DND-a Zabok dobitnik je prestižne nagrade ˝2019 EU Health Award“ Europske komisije za promicanje pravilne prehrane i prevenciju debljine u djece. A da ovaj i slični projekti imaju svoju održivost, i da su djeci i mladima korisni te mijenjaju njihove prehrambene navike, govore neke od sljedećih izjava djece: ˝Želim da se ovaj projekt nastavi, zato jer je jako zanimljiv i pomaže mi da se zdravo hranim.”, ˝Vrlo sam zadovoljna stečenim iskustvom i znanjem i koristit će mi dalje u životu.”, ˝Život će ti biti ljepši ako odlučiš zdravo se hraniti.“, ˝Voće i povrće, što je zdrava hrana, trebamo jesti svakog dana.“, „Ja od danas ne pijem gazirano i ne jedem nezdravo!“, ˝Hoćemo to u školskoj kuhinji!“, ˝Od sad pametnije biram što ću jesti“.

Svi ovi podaci navode na potrebu mobilizacije stručne i šire javnosti kako bi se prioritetni javnozdravstveni problem – debljina u djece, sustavno počeo rješavati. Odgojno-obrazovne ustanove, nevladine udruge i lokalna zajednica trebaju pružiti snažnu i konkretnu potporu programima prevencije debljine, kao i programima promicanja pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti djece i mladih te davanju podrške roditeljima u razvijanju zdravih životnih stilova u obitelji. Sredstva javnog priopćavanja imaju važnu zadaću prenijeti poruke struke roditeljima i djeci te na nestigmatizirajući način kontinuirano raditi na podizanju svijesti o razmjerima problema debljine u djece – zaključili su sudionici Savjetovanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba