MEĐIMURSKA ŽUPANIJA: Svečanom sjednicom obilježen Svjetski dan Roma

“Vaša zastava je gore zelena, dolje plava, a u sredini kotač – vi ste narod koji spaja nebo i zemlju, zakotrljajmo taj kotač prema boljoj sutrašnjici”

Objavljeno: 09.04.2022. zagorjeinternational

Ovog je petka svečanom sjednicom Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije obilježen Svjetski dan Roma s ciljem proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Dan Roma službeno je proglašen 8. travnja 1990. godine u Poljskoj u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Londonu 1971. godine na kojem je donesena odluka o romskoj himni i zastavi. 

Sjednicu je otvorio je predsjednik Vijeća Matjaš Oršuš, a uz vijećnike, sjednici su nazočili i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, načelnik Nedelišća Nikola Novak, zamjenik načelnice Orehovice Marko Balog i zamjenik načelnika Pribislavca Kruno Oršuš.

Konstruktivnija suradnja 

Predsjednik Oršuš istaknuo je kako vjeruje da će se, s obzirom na težinu problema romske nacionalne manjine, u skoroj budućnosti razviti konstruktivnija suradnja s ciljem rješavanja problema i izazova. 

– U ime Vijeća zahvaljujem Međimurskoj županiji što je prihvatila naš prijedlog i što se krenulo u izradu strategije pomoći Romima, što će, vjerujem, rezultirati njihovim sveobuhvatnim uključivanjem u društveni život Hrvatske – rekao je Oršuš. 

Uz čestitke na obilježavanju Svjetskog dana Roma, poruku im je poslao i zamjenik međimurskog župana Josip Grivec.

– Vaša zastava je gore zelena, dolje plava, a u sredini kotač. Vi ste narod koji spaja i nebo i zemlju, hajde da zakotrljamo taj kotač prema boljoj sutrašnjici – poručio je Grivec. 

Da obilježavanje ovog dana omogućava čuvanje njihove tradicije i kulture, istaknula je pročelnica Odrčić Mikulić i dodala:

– Ujedno, to je i prilika da se osvrnemo i promislimo o položaju Roma, o kršenju dječjih prava i prava žena unutar zajednice i nizu drugih problema s kojima se Romi susreću u svojoj zajednici – naglasila je, uputivši pritom riječi vijećnicama i vijećnicima: 

– Vi ste glas svojih sugrađana, svoje zajednice i kroz vaše djelovanje imate mogućnost utjecati na unaprjeđenje položaja vaše zajednice. Vaša je dužnost da svojim primjerom pozitivno i aktivno utječete na promjene, da ističete pozitivne primjere iz zajednice te vas pozivam da zajedno gradimo tolerantno društvo, da se poštujemo, prihvaćamo i uvažavamo. Naša je zadaća u takvom duhu odgajati mlade generacije – rekla je Odrčić Mikulić. 

Ključ uspjeha 

Nakon čestitke za njihov Dan, čakovečka gradonačelnica Cividini, kazala je da se u romska naselja ulagalo i ulagat će se, ali i da je potrebna suradnja romske nacionalne manjine. 

– Morate pružiti čvrstu ruku suradnje, jer ćemo samo tako doći do boljih rezultata – zaključila je.

Svečanu sjednicu obogatio je Slađan Ignac izvedbom nekoliko romskih pjesama na harmonici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba