Općina Lobor osmi puta zaredom ugostila tamburaške orkestre i sastave iz cijele županije

BLAŽINIĆ: Ponosni smo, jer iako kažu da je domovina tambure negdje drugdje, u Zagorju je jednako zastupljena u izričaju svih naših kulturnih udruga

Objavljeno: 03.04.2022. zagorjeinternational

Općina Lobor u subotu je osmu godinu zaredom ugostila tamburaše i sastave iz čitave Krapinsko – zagorske županije, a riječ je o već tradicionalnoj, 26. po redu, županijskoj Smotri tamburaških orkestara i sastava koja se ove godine održala nakon dvogodišnje pauze.

Načelnica Lobora Ljubica Jembrih izrazila je zadovoljstvo što im je ponovo pripala čast da budu domaćini ove smotre. Inače, na području Lobora djeluju dva tamburaška sastava, a oba su, naglašava načelnica, vrhunska. 

Jako važna manifestacija 

– Veseli me što se tradicija sviranja tambure prenosi na mlađe generacije. Ova manifestacija jako je važna, kako za Županiju, tako i za Općinu i podržavat ćemo ju i u budućnosti. Ovo je jedan brend kojeg moramo nastaviti podržavati i razvijati, ali ga i proširiti još više – rekla je načelnica Jembrih.

Kako je pojasnio Boris-Roman Blažinić, predsjednik Zajednice amatera kulturno-umjetničkih udruga Krapinsko – zagorske županije, održavanje ovakvih smotri je važno, kako zbog njihovog prosudbenog karaktera, tako i zbog razmjene iskustva, znanja i vještina. 

– Ponosan sam što sam na čelu jedne ovakve zajednice koja izuzetno kvalitetno radi. Iako kažu da je domovina tambure negdje drugdje, mislim da je tambura ovdje u Zagorju jednako zastupljena u kulturnom izričaju svih naših udruga koje se bave kulturnom djelatnošću – rekao je Blažinić.

Ove godine na Smotru se prijavilo 12 tamburaških orkestara što je, naglašava Blažinić, dokaz da su jedva čekali da se mogu ponovno izraziti kroz tamburu i glazbu. 

Ana Rihtarić, tajnica KUD-a Lobor koji je suorganizator ove Smotre, naglasila je kako je ovo najvažnija tamburaška manifestacija u Krapinsko – zagorskoj županiji, a velik značaj ima i za samu općinu Lobor koja ju financijski podupire.

– To je ujedno i prilika da tamburaški sastavi i orkestri predstave svoj cjelogodišnji rad te od selektora dobe povratnu informaciju o svom radu. Manifestacija ima i velik značaj za samu Općinu, s obzirom na to da nam dolaze brojni posjetitelji iz cijele županije – rekla je Rihtarić. 

Otvorenju smotre prisustvovala je i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek koja je naglasila kako su tamburaški orkestri sastavi dio svih manifestacija, kulturnih događaja i veselica na području županije. 

Selektor ovogodišnje smotre, maestro Ivan Potočnik čestitao je svima na sudjelovanju te pohvalio djelovanje svih sastava.

Ovogodišnji pobjednici

Na smotri su izabrani i najbolji folklorni i koncertni sastavi te koncertni orkestri, a u natjecateljskom dijelu sudjelovala su tri folklorna sastava, dva koncertna orkestra i tri koncertna sastava. 

Pobjednik u kategoriji koncertnih sastava je loborski Tamburaški sastav “Črni Tomaši”, u kategoriji koncertnih orkestara titula pobjednika pripala je KUD-u “Lovro Ježek” iz Marije Bistrice, dok je u kategoriji folklornih sastava najbolji bio KUD “Ljudevit Gaj” Mače.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba