Održane promocije Godišnjaka grada Zaboka za 2018/2019 i 2020. godinu

“Iznimno je važno ostaviti trag u vremenu i prostoru, viziju o važnosti zapisanoga, kako bi ostalo u kolektivnom sjećanju”

Objavljeno: 01.04.2022. zagorjeinternational

U zabočkoj Gradskoj galeriji u četvrtak je održana promocija tri broja Godišnjaka grada Zaboka, 6. i 7. za 2018./2019. godinu te 8. za 2020. godinu. Godišnjaknastoji nadomjestiti dugogodišnju prazninu i manjak tekstova i dokumentarističkih zapisa o Zaboku i okolici, a sadrži rubrike vezane za daleku, ali i za nedavnu prošlost Zaboka, te sadašnjost.

Predsjednica Ogranka Sandra Babnik Lončar je u pozdravu okupljenima prvo zahvalila na strpljivosti vezno uz promociju zbog izvanrednih okolnosti pandemije i potresa, a potom je zahvalila i urednici i tajnici Ogranka Gordani Dugorepec te Gradu Zaboku na čelu s gradonačelnikom Ivanom Hanžekom bez čije financijske potpore ne bi bilo predstavljenih Godišnjaka. Uz to, Babnik Lončar je izrazila nadu za buduću suradnju oko daljnjih projekata.

Član predsjedništva i uredništva Ivica Balagović predstavio je dvobroj Godišnjaka za 2018. i 2019. godinu istaknuvši kako ga ova večer iznimno raduje. 

Raznolike teme

– Dvobroj ima 267 stranica kvalitetnih i zanimljivih članaka i ima uobičajene rubrike i crtice iz djelokruga grada Zaboka i vrijednih članova zajednice no teško je bilo što izdvojiti. Posebno je dojmljiv dio koji govori o Josipu Kaltneckeru, pokretaču likovnog života u gradu Zaboku te o irskoj obitelji Nugent u Hrvatskoj koji su imali kuriju u Jakuševcu te bili vezani uz Zabok. Također, ima i znanstvenih radova što me veseli jer ima puno izvornih originalnih članaka koji će zasigurno u dogledno vrijeme služiti kao odrednice i reference za pisanje nekih djela. Ovaj realistički dio je iza nas jer novi broj nam donosi novi moderni način koji je stigao pomlađivanjem novog vodstva Ogranka, ali i samog uredništva – rekao je Balagović. 

Pročitano je i nekoliko ulomaka iz Godišnjaka 6. i 7. koje su čitali članovi OMH Zabok Marko Bilić i Ksenija Miškulin, a potom je 8. Godišnjak predstavila nova glavna urednica Tina Marušić.

– Godišnjak obuhvaća aktualne novosti iz 2020. godine, ali i važne prethodnice koje su obilježile okružje u kojem živimo. Godišnjak ima 140 stranica i strukturiran je u devet poglavlja. U ovom smo broju okupili naše stalne autore, ali i nove, neke mlađe autore koji su pisali o nekim novim aktualnim temama. Iznimno je važno ostaviti taj trag u vremenu i prostoru, viziju o važnosti i nužnosti zapisanoga, kako bi ostalo u kolektivnom pamćenju i sjećanju – istaknula je Marušić te zahvalila svim članovima Uredništva na izvrsnom poslu, poticajnom i marljivom radu i entuzijazmu te svim članovima Predsjedništva OMH u Zaboku, autorima tekstova, lektoricama, urednicima i drugima koji su sudjelovali u stvaranju Godišnjaka. 

Nakon predstavljanja, Marko Bilić i Ksenija Miškulin pročitali su i nekoliko ulomaka iz 8. Godišnjaka, a potom se nazočnima obratio gradonačelnik Hanžek. 

Velika obljetnica 

– Srce mi je ispunjeno večeras pogotovo kada čitam i podsjećam se na neke drage ljude koji su ostavili veliki trag u životu grada Zaboka u onom vremenu kojeg se ja sjećam, od mojeg odrastanja, djetinjstva, školovanja, prijašnjih vremena, ali i sadašnjosti – rekao je Hanžek te najavio da se priprema izdavanje i pisanje opsežnije monografije grada Zaboka povodom 130. godišnjice osnivanja Općine Zabok i 30. godišnjice dobivanja statusa grada. 

Večer su svojim glazbenim nastupima upotpunili učenici Glazbene škole pri Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku Antonio Kolarić, Karlo Poznić, Antonio Petak i Vedran Bajcer uz mentoricu profesoricu Nadu Bilić. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba