Jesmo li kao civilizacija pod prijetnjom utjecaja prirode i njenih čimbenika?

Prijete nam poplave, izdano je narančasto upozorenje, a golema kanibalska Sunčeva oluja udara u Zemlju

Objavljeno: 31.03.2022. zagorjeinternational

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas narančasto upozorenje zbog obilnijih oborina koje se očekuju tijekom dana te postoji mogućnost lokalnih bujičnih i urbanih poplava na području Jadrana i njegovom zaleđu te Gorskom Kotaru i Lici.

Vjetar u većem dijelu unutrašnjosti uglavnom umjeren jugozapadni i jugoistočni, u središnjim krajevima u okretanju na sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo i južni vjetar, a na sjevernom dijelu okrenut će na sjeverozapadni.

Inače, kako prenosi Index, jake geomagnetske oluje koje su se formirale nakon što je jedna pjega na Suncu izbacila čak 17 erupcija trebale bi udariti u Zemlju i izazvati geomagnetsku oluju čiji će se efekti osjetiti danas i sutra.
Dvije od erupcija spojile su se u jedan “kanibalski koronalni izbačaj mase” koji je pojurio prema Zemlji brzinom od 3.027.599 kilometara na sat.

Riječ stručnjaka

Bojan Vršnak, hrvatski stručnjak s Geodetskog fakulteta u Zagrebu i dobitnik prestižne nagrade Europske svemirske agencije (ESA) za istraživanja Sunca, kaže:

– Rezultirajuće oslobađanje energije pokreće rafale zračenja koji se nazivaju sunčevim bljeskovima i pridružene koronalne izbačaje mase (coronal mass ejection, CME) – objašnjava Vršnak i dodaje kako CME-ovima obično  treba 15 do 18 sati da stignu do Zemlje.

– Kanibalski izbačaji nastaju kada sunčeve erupcije koje se brzo kreću prestignu sporije ranije erupcije u istoj regiji te pred sobom guraju magnetsku strukturu prethodnog izbačaja kako bi formirale divovsku, kombiniranu valnu frontu koja pokreće snažnu geomagnetsku oluju pojašnjava Vršnak.

Solarna oluja

Sunčev vjetar utječe na Zemljinu magnetosferu tako da je malo zbija. Njegovo magnetno polje djeluje na magnetsko polje Zemlje – ako je polje oluje okrenuto u istom smjeru kao Zemljino, ono se pojačava, a ako je u suprotnom, ono slabi. Ova interakcija uzrokuje povećano kretanje plazme nabijenih čestica kroz magnetosferu i jačanje električne struje u magnetosferi i ionosferi. Najčešća i najljepša posljedica su prekrasne aurore koje se često mogu vidjeti u polarnim krajevima.

Najveća solarna oluja poznata čovječanstvu, nazvana ˝Carringtonov događaj˝ koja se 1859. godine uništila je telegrafske mreže u SAD-u, neke djelatnike telegrafa udarila je struja, a polarna svjetlost bila je vidljiva sve do Srednje Amerike.

Nedavna oluja, u veljači ove godine, izbacila je 40 satelita projekta Starlink Elona Muska na Zemlju, a znanstvenici su upozorili da bi još veća mogla imati potencijal da ozbiljno ugrozi internet diljem svijeta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba