HEROINA DOMOVINSKOG RATA

Preminula je Vesna Bosanac, ratna ravnateljica vukovarske bolnice

Objavljeno: 21.03.2022. zagorjeinternational

Danas je u jutarnjim satima, u 73. godini života, nakon duge i teške bolesti preminula Vesna Bosanac, prijeratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice, potvrđeno iz te ustanove, piše Index.

Kao ravnateljica Medicinskog centra Vukovar i Ratne bolnice Vukovar postavljena je 24. srpnja 1991. godine, a tih je mjeseci u granatiranoj bolnici bez hrane i lijekova liječeno i operirano na tisuće ranjenika.

Doktorica Bosanac s brojnim djelatnicima nije napuštala bolnicu do pada grada, a onda je završila u zatočeništvu. Tri tjedna provela je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, još dva dana u Beogradu, prije nego je razmijenjena i prije nego je stigla u Zagreb u prosincu 1991.

– Ratne 1991. godine kroz bolnicu je prošlo 4000 ranjenika i izvedeno je 2250 operacija, prije rata imali smo 1040 zaposlenika, no nakon početka agresije na Vukovar zaposlenici su se osuli, mnogi i na suprotnu stranu, pa nas je ostalo 350. No, organizirali smo se i uz pomoć liječnika dragovoljaca i medicinskih sestara koji su dolazili iz Zagreba, Našica, Vinkovaca. Učinili smo u teškim uvjetima sve što smo mogli za ranjenike i bolesnike – rekla je nedavno Bosanac koja je odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, primila je Povelju Republike Hrvatske u ime Opće županijske bolnice Vukovar od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, a Udruga branitelja Podravke u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata dodijelila joj je Veliku zlatnu plaketu za sve što je učinila za dobrobit Hrvatske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba