Iskustvo zlata vrijedno

Učenici i mentori SŠ Zabok preuzeli glavne uloge na natjecanju Caroli Hotels u Gallipoliju u Italiji

Objavljeno: 21.03.2022. zagorjeinternational

Proteklog su tjedna učenici i nastavnici Srednje škole Zabok, uz partnerske škole iz Varaždina, Bjelovara i Preloga sudjelovali na regionalnom natjecanju WorldSkills Croatia u Bjelovaru i Varaždinu te na natjecanju Caroli Hotels u Gallipoliju u Italiji. Kroz projektne aktivnosti ReCeZa – Regionalnog centra Zabok, glavne uloge preuzeli su učenici i njihovi mentori ugostiteljsko turističke struke.

Partneri i predstavnici

Naime u RH, u četiri regionalna područja odvijala su se regionalna World Skills Croatia natjecanja, koja su izlučna natjecanja za nacionalno natjecanje, koje će se održati u svibnju za 40-tak strukovnih zanimanja. Regionalna natjecanja za učenike ugostiteljsko turističke struke za Središnju Hrvatsku održana su u partnerskim školama Gospodarskoj školi u Varaždinu i Turističko ugostiteljskoj i prehrambenoj školi u Bjelovaru.

Srednju školu Zabok, u disciplini ˝Poslovanje recepcije hotela˝, predstavila je Marta Srečić, učenica 3. THK razreda, uz mentorice Ivanu Osrečak i Irenu Bilić. Marta je zauzela treće mjesto i plasirala se na državno natjecanje. U disciplini ˝Slastičarstvo˝ treće je mjesto zauzela Marija Jug i time se plasirala na državno WSC natjecanje, učenica 3.THK razreda, pod mentorstvom Tomislava Kožića. Marko Klanfar, učenik 3. UB razreda, zauzeo je četvrto mjesto u disciplini ˝Kuharstvo˝ pod mentorskom palicom Borisa Markovića, a u disciplini ˝Posluživanje˝, Tomica Štrumfin, učenik 3.UA, uz mentora Josipa Hodaka, zauzeo je peto mjesto.

– Naša je škola dobila pozivnicu od talijanske korporacije Caroli Hotels – za sudjelovanje na Međunarodnom natjecanju ˝Tourism Competitions for European Hotel and Tourism Schools – 7th Edition˝. U sklopu projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok, našu školu predstavili su učenici Viktor Horvat, Patrick Šajnički i Luka Benci te mentor Josip Hodak i voditelj RCK Andrej Ivankov. Učenice Lorena Rogina i Valerija Bunić, predstavile su Gospodarsku školu Varaždin, sa mentorom Sašom Pokos – izvijestila je ravnateljica Srednje škole Zabok Branka Kralj.

Tri discipline

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je 66 natjecatelja iz 25 škola, a natjecali su se u tri discipline: Culinary Arts (kuharstvo), Restaurant Service (Posluživanje) i Hospitality (kombinacija turističke agencije i recepcijskog poslovanja). Učenici Srednje škole Zabok natjecali su se u sve tri discipline.

– Naši učenici su prvi puta sudjelovali u ovakvom natjecanju, a specifičnost natjecanja je u tome da se prije natjecanja biraju ekipe, čiji su članovi iz različitih škola i ne poznaju se, ali na natjecanju moraju funkcionirati kao jedinstven tim i predstaviti se u najboljem izdanju, jer je nagrada samo jedna – samo za pobjednički tim. Kuharske ekipe pripremale su ribu s prilozima, konobarske ekipe su pripremale koktele, a hotelijeri su osmišljavali itinerar i rješavali check-in probleme. Cijelo se natjecanje odvijalo na engleskom jeziku. Ekipe naših učenika nisu osvojile prvo mjesto, ali su učenici i mentori dobili uvid i iskustvo na jednom međunarodnom vrlo zahtjevnom natjecanju, a dobili su i pozivnicu da odrade praktičnu nastavu tijekom ljeta u jednom od Caroli Hotels objekata – rekla je Kralj.

Uz natjecanje, mentori i učenici su sudjelovali na dodatnim programima, a neki od njih su turistički razgled grada Gallipolija, koji je bio i dio zadatka za Hospitality disciplin. Posjetili su i dva objekta u vlasništvu Caroli Hotelsa u obližnjem gradiću Santa Maria di Leuca, nazočili su prezentaciji ALMA – međunarodne više ugostiteljske škole, koju mogu upisati polaznici iz cijelog svijeta i naučiti tajne talijanske kuhinje te prezentaciji korištenja posebnog lonca/kotla za pripremu hrane za veliki broj gostiju održanu od strane kreatora lonca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba