Pjesnički maraton “Poezijom govorim“ u varaždinskoj Županijskoj palači

‘Obojen’ u žutu i plavu boju, poslane snažne poruke – “stop ratu“, “ne“ nasilju, oružju i zlostavljanju

Objavljeno: 20.03.2022. zagorjeinternational

Više od 50 pjesnika i glazbenika iz Hrvatske i Slovenije okupilo se u subotu, u Županijskoj palači u Varaždinu na pjesničkom maratonu “Poezijom govorim“. Maraton je povodom Svjetskog dana poezije održan četvrti put u organizaciji udruge “Ritam misli“ iz Varaždina. Ovaj put je bio ‘obojen’ u žutu i plavu boju te je počeo čitanjem poezije ukrajinskih autora i porukom: “Stihovi su jači od metaka“.

– Naša udruga “Ritam misli“ na promoviranju poezije radi već desetak godina organizirajući brojne programe, među kojima je i ovaj međunarodni maraton koji je održan nakon dvije godine stanke. Želimo reći “stop“ ratu, “ne“ nasilju, oružju i zlostavljanju. Izrezali smo puno plavih i žutih leptira jer simboliziraju preobrazbu, bolji život i slobodan let, što želimo svim Ukrajincima – rekla je predsjednica udruge Ljubica Ribić.

Čestitke i dobrodošlicu sudionicima je uputila zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Više nego ikada potrebne su nam pozitivne emocije, lijepi i ohrabrujući stihovi te topla riječ. Samo upornošću širenja pozitivnih vibracija možemo pobijediti loše osjećaje koji nas danas okružuju. Veliki francuski pjesnik Jacques Prévert je rekao: “Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi i ono što se često dogodi“. Čestitam vam svima Svjetski dan poezije, budimo ambasadori iskrenih stihova – rekla je Zagorec.

Događanje su podržale i Jožica Bračun Bokor, opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu Republike Slovenije u RH, te savjetnica za kulturu u Varaždinskoj županiji Sandra Malenica. Sudionici pjesničkog maratona su se iz Županijske palače uputili na Trg Matije Gupca, gdje su posadili drvo koje će prenositi “pjesnički šum“.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba