Zabočki DND započeo je još jedan ciklus radionica zdravog kuhanja u sklopu projekta “Zdravo i fino”, a prva u nizu radionica iz novog ciklusa je i ovog puta okupila iskusnu ekipu volonterki i volontera DND-a na čelu s voditeljicom radionica zdravoga kuhanja Snježanom Krpes.
Praktikumi
Tema radionice bila je predstaviti djeci namirnice, tehnike pripreme hrane i tehnike rezanja, a sve u skladu sa sezonskim principom i uravnoteženim obrocima. Ciklus radionica koje će se održavati bit će svojevrsni praktikumi jer će se djecu učiti kuhinjskim vještinama, od pripreme hrane pa sve do kuhanja.
Na prvoj su radionici demonstrirane različite tehnike rezanja i ribanja povrća, a mališanima je pokazano i prženje povrća za wok, kuhanje riže za rižoto pod tlakom, pečenje pizze u pećnici, tostiranje badema i sezama te još brojne druge kuhinjske tehnike.
– Djeca su puno naučila, zabavila se i bilo im je slasno, a to je najvažnije kod radionice – dodala je voditeljica radionica zdravoga kuhanja Snježana Krpes.
Svoje su dojmove s radionice podijelili i dječji vijećnici i forumašice.
– Bilo mi je fora što smo kuhali na wok tavi i što smo pekli pizzu. Od jela mi se posebno svidjela juha od cvjetače, krema od jabuke i wok, te bi ubuduće htio da proučavamo tehnike kuhanja – rekao je Jakov, a na njega se nadovezala i Helena.
– Radionica kuhanja je bila jako zanimljiva i poučna. Naučila sam nove tehnike kuhanja i rezanja koje će mi dobro doći u životu. Imali smo i prilike probati razne namirnice koje možda nismo probali do sad, na primjer seitan. Također imali smo priliku probati i razna nova jela koja su zdrava, a zapravo fina – zaključila je.
Zdrav način života
Projekt “Zdravo i fino“ ima za cilj promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života. U partnerstvu sa Savezom društava “Naša djeca“ Hrvatske organizirat će se savjetovanje “Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ u Osijeku i Šibeniku na kojem će stručnjaci iz ovog područja podijeliti znanja i najnovija istraživanja i informacije te primjere dobre prakse kako bi zajedno utjecali na promjene u usvajanju zdrave prehrane, zdravih stilova života i prevenciji debljine u djece i mladih.
Inače, projekt je i financijski podržan od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja kao jedan od važnih projekata.