GAŠENJE SLOBODNIH ZONA: Siniša Jenkač o problemu izvlaštenja pri formiranju poslovnih zona

˝Da bi formirali zonu, u nju morate dovesti cestu, kanalizaciju, vodovod, struju. Morate uložiti desetke milijuna kuna˝

Objavljeno: 08.03.2022. zagorjeinternational

Govoreći o poslovnim i slobodnim zonama, zastupnik Siniša Jenkač u saborskoj je raspravi skrenuo pozornost na problematiku njihovog formiranja, odnosno probleme s otkupom zemljišta i izvlaštenjem.

Jenkač je uvodno podsjetio na razliku između poslovnih i slobodnih zona napomenuvši da se u ovom trenutku mnoge slobodne zone gase ili mijenjaju svoj ustroj zbog osnovnog razloga – ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Povlastice

– Jedan od prvih razloga zašto su se nekada davno formirale slobodne zone bile su određene povlastice, jer mi nismo bili u Europskoj uniji. Mnoge slobodne zone više ne ostvaruju povlastice koje su ostvarivale prije nego što smo kao država ušli u EU. Interes za slobodne zone još uvijek postoji u onim područjima u Republici Hrvatskoj gdje su izvoznici orijentirani na treće države, države izvan EU, gdje još uvijek te povlastice mogu ostvariti. To je razlog zašto se određene slobodne zone gase – rekao je Jenkač te kao primjer naveo varaždinsku slobodnu zonu.

– Ona praktički nema izvoza u države izvan EU, izrazito je koncentrirana na taj prostor. Ako gledamo dobit koju su ostvarili, bili su među najjačim poslovnim zonama u Hrvatskoj. Sada je interes vlasnika da mijenjaju osnivačke oblike – kazao je Jenkač.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa upozorio je na probleme lokalne samouprave pri formiranju i slobodnih zona i općenito poslovnih zona.

Ulaganja

– Pri formiranju i mogućnostima formiranja poslovnih zona, koje 99 posto formiraju te toliko kritizirane jedinice lokane samouprave, a bez njih ne bi bilo niti jedne poslovne zone i značajan broj slobodnih zona, trebalo bi razmišljati da se omogući JLS-ima izvlaštenje i da se to integrira u zakon. Jednako kao kad gradimo ceste ili groblja, jedino na ta dva infrastrukturna projekta možete nekoga izvlastiti. Za poslovnu zonu ne možete nikoga izvlastiti. To je veliki problem u formiranju i funkcioniranju zona – rekao je Jenkač u Saboru.

– Imate onih privatnih vlasnika površina koji ne žele, iz jedino njima poznatih razloga, prodati niti 200 do 300 kvadrata za cestu niti parcelu gdje bi se moglo nastaviti formiranje poslovne zone. To je problem koji se nastavlja iz godine u godinu. Samom intervencijom u zakon o izvlaštenju mislim da bi uvelike pomogli ne samo JLS-ima nego i gospodarstvu da se dalje kvalitetno razvija. Da bi formirali zonu, u nju morate dovesti cestu, kanalizaciju, vodovod, struju. Morate uložiti desetke milijuna kuna – zaključio je Jenkač.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba