Svi građani moraju biti na oprezu

Zagrebačka banka poslala važne upute svojim korisnicima – evo o čemu se radi

Objavljeno: 02.03.2022. zagorjeinternational

Internetske prijevare i dalje su vrlo popularan način da se našteti građanima, stoga je Zagrebačka banka svojim korisnicima poslala upute kako da se zaštite od mogućih prijevara putem interneta. Evo što su im poručili. 

– Svjesni važnosti Vaše sigurnosti prilikom korištenja karticama Zagrebačke banke, izdvojili smo nekoliko korisnih savjeta i pravila pomoću kojih možete smanjiti ili izbjeći rizike kartičnih prijevara, posebno kod pokušaja tzv. ‘phishinga’ kojim se od klijenata traže podaci o njihovom karticama. 

Prodaja putem oglasnika odnosno različitih servisa za posredovanje

Ako prodajete robu ili uslugu, jedini podatak koji je potreban Vašem potencijalnom kupcu/fizičkoj osobi jest IBAN Vašeg računa te Vaše ime i prezime.

  • VAŽNO! Potencijalnom kupcu nemojte nikada davati svoje kartične podatke (broj kartice, rok valjanosti i troznamenkasti broj s poleđine kartice, tzv. CVC) te podatke o tokenu (broj tokena, OTP iz tokena ili SMS-a, APPLI2/MAC iz tokena) kako bi Vam navodno uplatio iznos na račun ili karticu.
  • Budite oprezni kad primite poruke, provjerite broj (npr. pozivni broj države) s kojeg je stigla te ne otvarajte poveznice koje su Vam dostavljene, a koje imaju samo za cilj prikupiti i zlouporabiti kartične podatke.
  • Podaci o kartici i potvrde tokenom nužne su samo kad samostalno kupujete na internetu od registriranih internetskih trgovina.

Lažni nagradni natječaji

Ako sudjelujete u nagradnim natječajima na društvenim mrežama, pripazite na lažne profile. Najčešće je riječ o profilima koji izgledaju kao oni nekih velikih kompanija ili trgovačkih centara te profili poznatih osoba s kojih Vas obavještavaju da ste dobitnik te Vam dostavljaju poveznicu na kojoj ćete unijeti svoje kartične podatke.

  • Isto tako, ne nasjedajte na oglase da ste nešto vrijedno osvojili (npr. najnoviji model skupocjenog mobilnog uređaja) samo ako uplatite mali iznos za nagradu (npr. 1 EUR). Unos kartičnih podataka za Vas će imati višestruko veće troškove, a obećani uređaj nikada nećete primiti.
  • Ako ste nešto osvojili, organizatoru nagradnog natječaja obično je dovoljno Vaše ime i prezime te adresa za dostavu nagrade.

Poruke o poštarinama

Ako očekujete paket i primili ste poruku da trebate platiti poštarinu ili carinu, svakako provjerite e-adresu s koje ste primili poruku te ne otvarajte sumnjive poveznice.

  • Obratite se dostavnoj službi putem koje očekujete svoju pošiljku za pojašnjenje oko dodatnog plaćanja ako niste sigurni da je poruka autentična
  • Kada naručujete robu na internetu, cijena dostave već je uračunata u trošak koji ste prethodno platili!

Nestanak kartice ili sumnjivi troškovi

Ako Vam je ukradena kartica ili mobitel u kojem imate mobilno bankarstvo ili aplikaciju digitalnog novčanika, ili mislite da ste žrtva kartične prijevare, ODMAH nam se obratite na 01/3789 789 – poručili su iz Zagrebačke banke. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba