Ministarstvo poslalo i preporuke

Potvrđen novi slučaj ptičje gripe kod divljih ptica u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Objavljeno: 25.02.2022. zagorjeinternational

Iz Ministarstva poljoprivrede potvrđeno je da visokopatogena influenca ptica (VPIP), podtipa ‘H5N1’ nastavlja cirkulirati u populaciji divljih ptica na području Republike Hrvatske u 2022. godini., a zadnji slučaj VPIP podtipa ‘H5N1’ potvrđen je 21. veljače 2022. u uzorku uginulih crvenokljunih labudova s područja Vukovarsko-srijemske županije (općina Ivankovo, rijeka Biđ).

S obzirom na to da su odrađene sve propisane mjere u zonama ograničenja na području Osječko-baranjske županije koje su postavljene zbog izbijanja VPIP, podtipa ‘H5N1’, u domaće peradi na području naselja Branjin Vrh u siječnju 2022. godine te nisu utvrđeni novi slučajevi u domaće peradi, ukinute su mjere koje su se odnosile na predmetne zone ograničenja.

Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i nastavak cirkulacije virusa influence ptica u populaciji divljih ptica u Republici Hrvatskoj ponovno ističemo važnost pridržavanja svih mjera određenih Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske na cijelom području Republike Hrvatske. Također, apeliramo na posjednike da se, bez obzira na broj ptica koje imaju na svojim gospodarstvima, obvezno pridržavaju istih, a svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja, smanjenje proizvodnje, smanjen unos hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu obavezno prijave nadležnoj veterinarskoj organizaciji.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je Europsku komisiju o ovim potvrđenim slučajevima influence ptica te je osigurana 24-satna pripravnost na broj telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u divljih ptica.

Ministarstvo je odredilo i mjere pa tako izričito naglašavaju da je potrebno zatvaranje i držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama, odvojeno držanje domaćih pataka i gusaka od ostalih vrsta peradi, zabranjuje se uporaba vanjskih spremnika vode za perad i ptice u zatočeništvu, zabranjuje se opskrba peradi vodom iz spremnika površinskih voda kojima imaju pristup divlje ptice. Također,  obvezno je osiguravanje i održavanje higijenskih uvjeta i biosigurnosnih mjera u svim objektima i lokacijama na kojima se drži perad i ptice u zatočeništvu, obvezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera i tijekom prijevoza peradi, jaja za valenje i ptica u zatočeništvu, njihovih proizvoda i nusproizvoda uključujući lešine peradi i ptica u zatočeništvu, obvezno prijavljivanje svih promjena zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenog unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.

Sve dodatne informacije o influenci ptica dostupne su na poveznici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba