UOČI DANA LIJEČNIKA: Posjet delegacije HLK-a bio je prilika da se osvrne na goruće probleme u zdravstvu na području KZŽ

NEDOSTAJU SPECIJALISTI: “Imamo konstantnu nepopunjenost pet do sedam ambulanti obiteljske medicine u sklopu Doma zdravlja”

Objavljeno: 25.02.2022. zagorjeinternational

Ususret sutrašnjeg  Dana liječnika, zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek u Županiji je primila delegaciju Hrvatske liječničke komore – ogranak KZŽ. Tim je povodom zagorskim liječnicima i liječnicama poželjela sretan i uspješan njihov dan, ali se i osvrnula na probleme u zdravstvenom sektoru na području Zagorja.

Veliki trud

– Liječnici su posebno zanimanje koji nose karakter humanosti, plemenosti i posebne odgovornosti za ljudsko zdravlje i ljudski život, a to nam je najvrijednije. Upućujem im posebnu zahvalu na svemu onom što čine za nas, a posebno u posljednje dvije godine pandemije kada je cijeli zdravstveni sustav prenagregnut, a pod tim mislim na velika odricanja, velika zalaganja i trud – poručila je Petek.

KZŽ trenutno broji oko 461 liječnika i liječnica te posjeduje velik broj zdravstvenih ustanova. Prije svega, tu je opća bolnica, dvije specijalne bolnice, tri zdravstvene ustanove, atu je i primarna zdravstvena zaštita i mnoge privatne ordinacije i klinike.

– Imamo dostupnu zdravstvenu zaštitu za sve Zagorke i Zagorce. Mi kao osnivači zdravstvenih ustanova nastojimo provoditi odgovornu politiku pružanja zdravstvenih usluga kroz podršku, opremanje, ali i kontinuiranu suradnju s upravama po pitanju ljudskih resursa, odnosno obnavljanja, zanavljanja, specijalizacija i svih zanimanja za kvalitetno pružanje zdravstvenih usluga. Ono što vrlo odgovorno radimo je i planiranje specijalizacije. Trenutno, zdravstvene ustanove kojima smo osnivači imaju preko 100 raspisanih specijalizacija i na taj način odgovorno planiramo potrebu za liječnicima i liječnicama određenih specijalnosti – rekla je Petek i osvrnula se na rastuće probleme ovog sektora.

Nepopunjenost ambulanti

– Zadnjih godinu dana imamo nekoliko gorućih problema u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Imamo konstantnu nepopunjenost pet do sedam ambulanti obiteljske medicine u sklopu Doma zdravlja, a tu su još i neke specijalističke ambulante… Ja se nadam da će novi prijedlog o zdravstvenoj zaštiti ipak ići u smjeru izjednačavanja uvjeta rada za privatne ordinacije i one u sastavu doma zdravlja – kazala je zamjenica i dodala kako je prije pandemijskih godina započeta komunikacija i suradnja sa studentima i studenticama medicine kojih je na području KZŽ 30.

– Mi ćemo morati obnoviti tu komunikaciju i razgovarati o preduvjetima za ostanak na području KZŽ. To je prilika za povezivanje i doprinos popunjenosti praznim ordinacijama – poručila je na kraju Petek.

Predsjednik županijskog povjerenstva hrvatske liječničke komore Vanja Đukić pridružio se čestitkama i zahvalio svim liječnicima i liječnicama na ustrajnosti.

– Oni su dali svoj obol u tom ratu protiv virusa, bilo u sklopu privatnih ordinacija, državnih ordinacija, a u krajnjoj liniji, dali su i više od svog maksimuma da bi pomogli cjelokupnom zdravstvu i zdravlju cjelokupne populacije. Slažem se, kako je rekla dožupanica, da s mladima treba najviše raditi i da ćemo kroz njih imati mnogo bolji zdravstveni sustav putem kojeg će u krajnjoj liniji prosperirati županijski, ali i cjelokupni državni zdravstveni sustav – poručio je Đukić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba