Europski je dan žrtava kaznenih djela

Evo gdje možete zatražiti besplatno psihološko i pravno savjetovanje te uslugu pratnje na policiji ili sudu

Objavljeno: 22.02.2022. zagorjeinternational

Europski je dan žrtava kaznenih djela. Jedanaest organizacija civilnog društva u RH obilježit će ga na način da će kroz različite oblike djelovanja podsjetiti na dostupne usluge pomoći i podrške za žrtve i svjedoke svih kaznenih djela na području Republike Hrvatske.

U Hrvatskoj je uspostavljen sustav pomoći i podrške za žrtve i svjedoke kaznenih djela – riječ je o Mreži podrške i suradnje za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela, koju čine organizacije koje pružaju pomoć i podršku žrtvama i svjedocima/kinama svih kaznenih djela (i prekršajnih djela nasilja u obitelji) na području 13 županija u Hrvatskoj (u 2022. je tijeku proširenja na još 4 županije).

– Žrtvom ili svjedokom kaznenog djela može postati svatko od nas, međutim, za to iskustvo nitko nije dostatno pripremljen. Uz to, u mnogim slučajevima djela se ne prijavljuju. Procjenjuje se da se na 25 milijuna prijavljenih djela u Europskoj uniji, dogodilo još 75 milijuna neprijavljenih. Potrebne su kontinuirane mjere pomoći i podrške ne bi li se to promijenilol, a prvenstveno umanjilo strah žrtvi od negativnih posljedica kaznenog postupka. To naglašava i Direktiva o pravima žrtava iz 2015. koja propisuje da odnos spram žrtava mora biti s poštovanjem i nediskriminatoran, a u Hrvatskoj je u bliskoj suradnji s državnim institucijama provodi spomenuta Mreža podrške i suradnje žrtava i svjedoka kaznenih djela – pojašnjava Vendi Keserica Tomičić, voditeljica SOS telefona i savjetovališta za žene žrtve nasilja KZŽ.

Tijekom 2020. godine, Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela imala je 595 korisnika, pružila je 6274 usluge i 154 pratnje na sudu.

– Najviše se pritom pružaju usluge emocionalne podrške i informacija, te potom psihološko i pravno savjetovanje. Osim toga, žrtvama i svjedocima nudi se usluga pratnji na policiju tijekom davanja iskaza, u sudnicu tijekom ročišta, kao i na sve druge institucije prema potrebi, a sve su usluge dostupne i prije prijave, ali i nakon kraja sudskog procesa – kaže Keserica Tomičić.

Svi podaci dostupni su na mrežnoj stranici.

Sve spomenute usluge potpuno su besplatne, zahvaljujući podršci Ministarstva pravosuđa i uprave, na čiju je inicijativu i pokrenuta Mreža podrške.

Uz Žensku sobu iz Zagreba, kao nositeljicu programa, u Mreži sudjeluje 10 organizacija iz cijele Hrvatske, koje pokrivaju područje od 13 županija, a u 2022. je u tijeku proširenje na još četiri županije. To su Udruga za podršku žrtvama i svjedocima – Varaždinska i Međimurska županija, Centar za građanske inicijative Poreč – Istarska županija, Centar za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ – Požeško – slavonska i Bjelovarsko – bilogorska županija, Udruga “HERA“ Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava – Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija, DEŠA-Dubrovnik, Regionalni centar za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva – Dubrovačko – neretvanska županija, Informativno pravni centar – Brodsko – posavska županija, Udruga “ZvoniMir“ – Šibensko – kninska županija, Ženska grupa Karlovac “KORAK“ – Karlovačka i Ličko – senjska županija, S.O.S. – savjetovanje, osnaživanje, suradnja – Virovitičko – podravska županija, SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije – Krapinsko – zagorska županija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba