KONAČNO: Sutra se svečano otvara sljemenska žičara

˝Prvih mjesec dana bit će promotivno razdoblje i akcijske cijene za sve. Nakon toga cijene će rasti˝

Objavljeno: 22.02.2022. zagorjeinternational

Prilikom redovne konferencije za medije u Zagrebu, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je svečano otvorenje žičare na Sljemenu koje će se održati sutra, a za građane će početi raditi od četvrtka. Također, Tomašević je objavio detaljne pojedinosti i cijene karata, piše Večernji.

– Naš je mandat obilježen ispitivanjem megalomanskih projekata, a jedan od njih je i žičara. Naslijedili smo taj projekt, učinili smo sve da ga završimo i pustimo u rad jer bi sve drugo bilo štetno. Jučer je stigla zadnja dozvola, ona od Ministarstva prometa, sutra u podne svečano se otvara, a od četvrtka za građane – najavio je gradonačelnik.

Radno vrijeme i troškovi

– Troškove žičare nemoguće je naplatiti cijenom karte. Ukupna cijena je 537 milijuna kuna bez PDV-a – rekao je Tomašević i najavio kako će žičara biti otvorena radnim danom od  9  do 17 sati, a vikendom od 8 do 18.
– Kapitalni troškovi bit će pokriveni iz proračuna, od strane građana kroz poreze i prireze koji se uplaćuju, a nešto manje kroz cijenu karte, parkirne karte i najma poslovnih prostora. ZET će kredit vraćati 12 godina, a još 47 milijuna ići će iz proračuna – rekao je dodavši kako će operativni troškovi također biti subvencionirani iz proračuna o čemu se vodilo računa prilikom donošenja cjenika.

Tri kategorije

– Prvih mjesec dana bit će promotivno razdoblje i akcijske cijene za sve, u 30 kuna u jednom smjeru, 50 kuna povratna. Za mlade i starije građane će biti 20 kuna za jedan smjer, 30 povratna, za djecu do 15 godina i za one koji imaju besplatan pokaz, žičara će biti besplatna. Nakon promotivnog razdoblja, bit će kratak prekid kada će se obaviti dodatni radovi na smanjenju buke. Nakon tog razdoblja cijene će rasti – rekao je zagrebački gradonačelnik.

– Najniža cijena biti onima koji imaju mjesečni i godišnji pokaz ZET-a jer je žičara dio gradskog javnog prijevoza. Oni su prva kategorija, za njih će cijene biti iste kao u promotivnom razdoblju. U drugu kategoriju spadaju svi Zagrepčani jer otplaćuju žičaru. Za njih će za odrasle biti 40 kuna za jedan smjer i 70 kuna za povratnu kartu za odrasle. Za mlade i starije 25 kuna za jedan smjer i 40 kuna za povratnu kartu te će i dalje ostati vožnja besplatna za djecu do 15 godina i osobe s invaliditetom. Punu cijenu će plaćati treća kategorija, oni koji nisu iz Zagreba, 75 kuna za jedan smjer i 125 kuna povratna, za mlađe i starije, 50 kuna, a djeca i invalidi 20 kuna za jedan smjer i 30 kuna za povratnu kartu – najavio je Tomašević.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba