SKUPŠTINA UDRUGE ŽENA VRTNJAKOVEC: Podijeljena priznanja dugogodišnjim članicama Boženi Belošević i Ivani Barbari Blažević, a održano je i tradicionalno ‘čehanje perja’

TAK SU NEKAD DELALE BABICE I MAMICE: “Bila su to jako lijepa druženja i iz tog razloga nastavljamo tradiciju da ne prejde u zaborav”

Objavljeno: 21.02.2022. zagorjeinternational

U subotu je u Vrtnjakovcu održana redovna izvještajna skupština Udruge žena Vrtnjakovec na kojoj je podneseno izvješće o radu, financijsko izvješće te izvješće nadzornog odbora za 2021. godinu, a sva su izvješća jednoglasno usvojena odlukom članica. Uz to, jednoglasno su doneseni i plan rada te financijski plan za 2022. godinu, a u suradnji s etno Udrugom Zipka iz Kumrovca, Udrugom kostelskih žena, Udrugom za razvoj lokalne zajednice Gmajna i mještanima Krapinskih Toplica, nakon skupštine je upriličen i stari Zagorski običaj ‘čehanje perja’ pod nazivom “Perjačeh”.

Nastavak lijepe tradicije

Ovom dobrom starom običaju priključili su se i predsjednik Općinskog vijeća Krapinskih Toplica Božo Ružak sa zamjenicom Martinom Šarlog Vincek, te zamjenica krapinskog župana Jasna Petek, koji su tom prilikom ujedno i pohvalili rad udruge.

‘Čehalo’ se perje zagorskog purana, a od perja su napravljena dva dječja jastuka. 

– Nekad su naše bake i mame skupljale perje od guski, rac i purana kaj se po zimi čehalo za puce koje su bile za udaju. Sneha, kad je išla za muža, morala je dopeljati sa sobom miraz: blazine i  vanjkuše na čemu bu spala. Na tim čehatvama događale su se razne ljubavi jer su dolazili dečki sa svih krajeva škicati puce i folirati. Problem je bil kaj su uvijek bile u pratnji mamice pa ak se gdoj uspel skriti za vuglić hiže i malo podivaniti da kakvu pusicu fkradne, bila je prava umjetnost. Bila su to jako lijepa druženja i iz tog razloga nastavljamo tradiciju da ne prejde u zaborav – poručile su članice Udruge žena Vrtnjakovec.  

Podijeljena i priznanja

Istaknuto je i kako razne aktivnosti članica udruge, na čijem je čelu Nadica Sinković Špoljar, ne doprinose samo Vrtnjakovcu, već i čitavoj Općini Krapinske Toplice, te Krapinsko-zagorskoj županiji, a uz želje za nastavak uspješnog rada, Ružak, Šarlog Vincek i Petek su posebne čestitke uputili i zbog uspješno provedenog projekta “Zaželi” u sklopu kojeg je zaposleno 10 žena koje su tijekom ovog projekta vrijednog 920.000 kuna pružale potporu i podršku za ukupno 60 krajnjih korisnika na području Općine Krapinske Toplice.

Također, na skupštini je priznanje za pet godina aktivnog rada u Udruzi primila Božena Belošević, a za 10 godina Ivana Barbara Blažević.

Pokrovitelj manifestacije bila je Općine Krapinske Toplice. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba