Djelatnica Porezne uprave tužila državu

Pala po stepenicama, prijavila ozljedu na radu i zatražila 68.000 kuna odštete, nije joj prošlo samo tako – evo epiloga

Objavljeno: 21.02.2022. zagorjeinternational

Zaposlenica Porezne uprave – Područnog ureda u Varaždinu, A. Ć., prilikom dolaska na posao 16. listopada 2017. godine je pala na ulaznim stubama i slomila kost stopala lijeve noge te kost petog prsta desne šake, a budući da je svoj pad ocijenila kao ozljedu na radu, za naknadu štete se u mirnom postupku javila državnom odvjetništvu, piše portal Varaždinske-vijesti.hr

Međutim, državno odvjetništvo njen je zahtjev odbilo uz obrazloženje da je do ozljeđivanja došlo zbog njezine nepažnje. Dodatno, iz odvjetništva su poručili da je u zgradu ulazila na stražnji ulaz umjesto glavnog, stoga se pad ne može smatrati ozljedom na radu jer se sporni ulaz koristi isključivo u nuždi i za potrebe dostave.

Pretrpljene boli

Ozlijeđena službenica rekla je da su glavna ulazna vrata bila u kvaru u vrijeme njenog dolaska na posao, te je morala koristiti stražnji ulaz i stoga je od Republike Hrvatske zatražila naknadu štete. Na ime fizičkih bolova zatražila je 16.000 kuna, na ime pretrpljenog straha 18.000, na ime duševnih bolova zbog smanjenja životnih aktivnosti 20.000 kuna, na ime duševnih bolova zbog naruženosti 11.000 kuna, te na ime tuđe pomoći i njege za razdoblje od četiri mjeseca iznos od 3600 kuna.

Navela je da je zbog ozljeda dugo trpjela jake bolove, a bolove srednjeg i slabijeg intenziteta osjeća i danas. Također, kaže da je pretrpjela i primarni strah, a tijekom liječenja i sekundarni, te su joj po završenom liječenju ostale i trajne posljedice koje se manifestiraju u smanjenju mogućnosti obavljanja svih svakodnevnih aktivnosti. Šepa, ima natečeni lijevi gležanj i stopalo, zbog čega hoda uz pomoć štaka, te nosi ravne cipele zbog čega se osjeća neuredno i neuređeno.

U odgovoru na njena potraživanja, Republika Hrvatska navodi kako je tužiteljica pala jer je previdjela zadnju stubu. Također, napisano je da su sporne stube u dobrom stanju i redovito se čiste, te da nema nikakvih oštećenja koja bi mogla prouzročiti pad, pa se smatra da je za pad odgovorna sama tužiteljica. 

Ipak dobila naknadu

Međutim, Općinski je sud ocijenio da je prostor do stražnjih ulaznih vrata neprimjereno osvijetljen,  pa je zaključeno da se ipak radi o ozljedi na radu, zbog čega je tužiteljici dosudio 45.000 kuna uz 8750 kuna za sudske troškove. Isto tako, službenica je zatražila i naknadu štete od Croatia osiguranja d.d. temeljem polica osiguranja radnika, međutim odbijena je, a u obrazloženju je stajalo da takva vrsta štete nije pokrivena tim policama. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba