Mnogima nepoznata utvrda bila je od velikog značaja na prometnoj trasi Varaždin - Zagreb

Ovog petka u Mariji Bistrici premijera filma o utvrdi Gradina u Podgrađu

Objavljeno: 09.02.2022. zagorjeinternational

U marijabistričkom Domu kulture će se u petak, u Organizaciji Ogranka Matice, s početkom u 19 sati, održati premijera kratkog dokumentarnog filma ”Tajne zaboravljene bistričke utvrde Gradina u Podgrađu”. 

Riječ je o mnogima nepoznatoj utvrdi koja je tijekom povijesti bila od velikog značaja na prometnoj trasi između Varaždina i Zagreba, a najstariji sačuvani pisani spomen utvrde potječe iz 1327. godine. 

– U kratkom se filmu mogu čuti i vidjeti izjave kazivača i stručni komentari profesionalnih povjesničara i arheologa, kao i povijesni izvori te prikazi arheoloških artefakata. Ovakvi filmovi o povijesno – arheološkim lokalitetima na području Krapinsko – zagorske županije izrazito su rijetki. Vjerujemo da će on doprinijeti oživljavanju sjećanja na ovu utvrdu o kojoj se zbog nedostatnog istraživanja zna relativno malo u stručnoj javnosti te gotovo nimalo u široj javnosti – ističu organizatori i pozivaju sve zainteresirane na premijeru filma. 

Nakon projekcije, održat će se i dva stručna predavanja, jedno o arheološkim istraživanjima na lokalitetu Gradina, te predavanje o zagorskim utvrdama, a dolazak na premijeru filma moguć je uz COVID potvrdu.

Inače, film je snimljen uz potporu Krapinsko – zagorske županije i Općine Marija Bistrica, a predstavlja jednu u nizu aktivnosti koje Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici posljednjih godina poduzima s ciljem promicanja baštine bistričkog kraja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba