POČELA OBNOVA NA PODRUČJU GORNJE STUBICE: Radovi na kapeli sv. Fabijana i Sebastijana su u tijeku, očekuje se i početak sanacije obiteljskih kuća stradalih u potresu

NAČELNIK KRIZMANIĆ: Nadamo se da će već ove godine naši građani moći useliti u prve sanirane objekte

Objavljeno: 07.02.2022. zagorjeinternational

Prošlog je petka započela obnova kapele sv. Fabijana i Sebastijana u Slanom Potoku, što je ujedno i označilo cjelokupni početak obnove potresom oštećenih građevina na području općine Gornja Stubica.
Podsjetimo, razoran potres koji je 22. ožujka 2020. godine pogodio Grad Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko – zagorsku županiju, na području Zagorja je nanio štetu na 282 objekta, od čega je njih 64 pretrpjelo veliku štetu.
Prilikom početka radova na spomenutoj kapeli, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić je istaknuo da je od 78 objekata, koliko ih je iz te općine prijavljeno za obnovu Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, samo njih 28 u fazi rješavanja.

– Postupak je dugo trajao i ljudi su na neki način postali nestrpljivi jer su očekivali da će se to dogoditi puno ranije – kazao je Krizmanić, dodavši kako činjenica da paralelno s obnovom sakralnih objekata, kreće i obnova razrušenih i oštećenih kuća, ulijeva nadu da će već ove godine građani Gornje Stubice čija je imovina stradala u potresu, moći useliti u prve sanirane objekte.
Kapela sv. Fabijana i Sebastijana zbog oštećenja je dobila crvenu naljepnicu, a za njezinu su obnovu Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture i medija te Fond solidarnosti Europske unije osigurali 1,2 milijuna kuna.
Gornjostubički župnik vlč. Nikola Jurković kazao je da su iznimno zahvalni što su, uz veliki trud i napor projektanata, članova Konzervatorskog ureda u Krapini, mnogih inženjera, restauratora i konzervatora, došli do ovog radosnog trenutka.

Pročelnica Konzervatorskog odjela u Krapini Lana Križaj otkrila je pak da su tijekom 2021. godine obišli cijelu Krapinsko – zagorsku županiju, šteta od potresa evidentirana je na 77 kulturnih dobara, a kapela u Slanom Potoku jedno je od prvih kulturnih dobara koje se na području županije počelo obnavljati. Kapela se, dodala je, neće konstruktivno sanirati do mjere da zadovoljava današnje potresne propise, ali uz pomoć statičara, pronađeno je prihvatljivo rješenje njezine sanacije.

– Način obnove zamišljen je tako da se provede ojačanje postojećih temelja, popravak zidova i pukotina novom žbukom i mrežicama injektiranjem, ugradnjom sidra i zatega te dodatnim ojačanjima u krovnoj konstrukciji – pojasnio je projektant Robert Mužek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba