AGLOMERACIJA ZABOK – ZLATAR: Počela izgradnja pristupne ceste do postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda Zlatar Bistrica – faza vrijedna 58 milijuna kuna

“Ovdje će se prikupljati otpadne vode iz grada Zlatara i četiri okolne općine – radi se o jednom od najznačajnijih razvojnih projekata u ovom kraju u zadnjih 10 godina”

Objavljeno: 01.02.2022. Vanja Hozmec

U Zlatar Bistrici započela je izgradnja pristupne ceste do novog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, u sklopu projekta Aglomeracija Zabok – Zlatar. Radovi su krenuli u Krapinskoj ulici kod betonare “Zagorje betoni d.o.o.“, a tim je povodom tamo održana i konferencija za medije, na kojoj je naglašeno da je građevinska dozvola za pristupnu cestu ishođena, dok je ishođenje građevinske dozvole za izgradnju samog uređaja još u tijeku. Vrijednost investicije je oko 58 milijuna kuna, a izvođač radova je “STRABAG d.o.o.“.

Očuvanje prirode

Direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić još je jednom pritom naglasio važnost ovog projekta, koji je, dodao je, zasigurno jedan od najznačajnijih razvojnih projekata u ovom kraju u zadnjih 10 godina, kojim će se bitno poboljšati kvaliteta podzemnih i nadzemnih voda, a time i kvaliteta života stanovnika ovog područja, u vidu unapređenja komunalnog sustava i bolje komunalne usluge za stanovnike, ali i očuvanja prirodnog bogatstva ovog područja, prvenstveno rijeke Krapine i njenih pritoka.

– Aglomeracija je koncipirana tako da se otpadne vode iz općina Marija Bistrica, Konjščina, Zlatar Bistrica i Lobor, te grada Zlatara, prikupljaju na uređaju za pročišćavanje u Zlatar Bistrici, čime će za ove urbane cjeline biti riješen problem otpadnih voda. U sljedećim godinama pokušat će se riješiti pitanje otpadnih voda u ruralnim dijelovima aglomeracije – rekao je direktor Zagorskog vodovoda.

Nadovezala se pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Zlatar Bistrica Marija Horvat, naglasivši pozitivan utjecaj ovog projekta, ne samo na Zlatar Bistricu, nego i na okolne općine i na grad Zlatar, te je svim dionicima projekta poželjela puno uspjeha u daljnjem radu.

Predstavnik izvođača radova iz tvrtke “STRABAG AG“ Emir Varnica izrazio zadovoljstvo oko dinamike ishođenja građevinskih dozvola i radova koji bi trebali biti završeni do ožujka 2024. godine. Posebno je naglasio zadovoljstvo zbog suradnje sa svim dionicima projekta, dok je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić istaknuo da je iznimno zadovoljan trenutnim statusom projekta Aglomeracije Zabok – Zlatar, te profesionalnom suradnjom na svim razinama. Svi prisutni sudionici zamolili su ovom prilikom stanovnike za strpljenje zbog tekućih i nadolazećih radova, uz naglasak da su oni nužni za podizanje kvalitete života u zajednici, a na tiskovnoj konferenciji prisustvovali su i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek te gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

Veći stupanj priključenosti

Podsjetimo, spomenuti radovi odvijaju se u sklopu EU projekta “Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar“, ukupne vrijednosti 598.099.185 kuna, koji je sufinanciran sredstvima Europske unije i od iznimnog je značaja u očuvanju zaštite okoliša i poboljšanju vodno komunalne infrastrukture te očuvanje čistoće voda za buduće naraštaje na području Krapinsko – zagorske županije.

Projekt uključuje gradove Zabok, Oroslavje, Donju Stubicu i Zlatar te općine Veliko Trgovišće, Bedekovčinu, Sveti Križ Začretje, Mače, Stubičke Toplice, Gornju Stubicu, Mariju Bistricu, Zlatar Bistricu, Konjščinu i Lobor. Izgradnjom dvaju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda pročistit će se sve prikupljene otpadne vode sustava javne odvodnje i prikupljene otpadne vode iz septičkih jama s cjelokupne konačne aglomeracije Zabok i aglomeracije Zlatar. Sve će to doprinijeti povećanju priključenosti na sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za približno dodatnih 10.000 kućanstava. Izgradnjom sustava predviđeno je povećanje stupnja priključenosti stanovništva u aglomeraciji Zabok s 50 na 88 posto, a u aglomeraciji Zlatar s 33 na 79 posto, uključujući i 100 posto priključenje industrije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba