Pregradski vijećnici donijeli Odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada

Kućanstva i nekućanstva imat će istu cijenu fiksnog dijela, 98 kuna s PDV-om, a za varijabilni dio čeka se odluka Eko flora

Objavljeno: 01.02.2022. JJ

Na šestoj sjednici Gradskog vijeća Pregrade, održanoj u ponedjeljak, donesena je Odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području grada. Radi se o usklađivanju sa Zakonom o gospodarenju otpadom, što su sve jedinice lokalne samouprave bile dužne regulirati do kraja siječnja.
Novi zakon predviđa dvije kategorije, a to su kućanstva i nekućanstva, a prema odluci GV-a, obje će kategorije imati istu cijenu fiksnog dijela ukupne cijene odvoza otpada – 98 kuna s PDV-om. Ukupna cijena odvoza otpada, osim od fiksnog, sastojat će se i od varijabilnog dijela cijene, za koji se čeka cjenik koncesionara, Eko flora.
Kućanstva i nekućanstva koja će sama kompostirati biootpad u vlastitim komposterima, plaćat će fiksni dio 68 kuna s PDV-om. U odluci je definirano i da će se miješani komunalni otpad odvoziti jednom tjedno u svim naseljima, reciklirani otpad (plastika i papir) jednom mjesečno, staklo jednom godišnje, a glomazni otpad dva puta godišnje. Oni koji će imati potrebu za odvozom biootpada i neće ga sami kompostirati, moći će zatražiti i spremnik za biootpad, koji bi se u tom slučaju odvozio jednom tjedno. Varijabilni dio cijene ovisit će o tome koliko će korisnik puta dati na odvoz kantu miješanog komunalnog otpada. Grad Pregrada preuzeo je obvezu sufinanciranja troška odvoza otpada za korisnike zajamčene minimalne naknade kojima je to pravo izdano rješenjem nadležnog Centra za socijalnu skrb.
A s obzirom na novu Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova, kojom se spajaju Policijska postaja Pregrada i Policijska postaja Krapina u Policijsku postaju Krapina s ispostavom Pregrada, Gradsko je vijeće donijelo Zaključak kojim će pokrenuti inicijativu da MUP razmotri novu reorganizaciju policije u smjeru ponovnog ustrojavanja PP Pregrada te da na temelju ukupne slike, uvažavajući prvenstveno gospodarske, teritorijalne, prometne te povijesne aspekte, pristupi izmjeni čl. 780 Uredbe na način da se u Gradu Pregradi ponovno ustroji PP Pregrada kao policijska postaja III. kategorije.
Pred vijećnicima se našao i prijedlog odluke koja se odnosi na povećanje cijena redovnog programa Dječjeg vrtića “Naša radost” za roditelje u iznosu od 100 kuna, čime bi mjesečno plaćali ukupno 900 kuna, sukladno prijedlogu Upravnog vijeća DV-a. Kako je istaknuto na sjednici, potreba za povećanjem nastupila je zbog kontinuiranog povećanja ekonomske cijene redovitog programa, a što se odnosi na troškove vezane uz plaće i ostala materijalna prava radnika, troškove prehrane djece, uvjete boravka djece, tekuće održavanje objekta i opreme, nabavu namještaja, opreme i sitnog materijala i dr.

– Svjedoci smo kontinuiranog rasta cijena na svim područjima života, čime, naravno, dolazimo do kontinuiranog rasta ekonomske cijene, samim time i do rasta iznosa koji Grad Pregrada svake godine izdvaja za sufinanciranje preostalog troška redovitog programa vrtića – istaknuo je gradonačelnik Marko Vešligaj te dodao kako se cijena koju roditelji sufinanciraju nije mijenjala punih 13 godina, dok ekonomska cijena vrtića svake godine raste. Tako je ekonomska cijena u 2008. godini iznosila 1600, a u protekloj godini 1972 kune.

– Povećanje broja djece, zatim potreba za dodatnim prostorom i dodatnim zapošljavanjima, dovodi i do povećanja izdataka za proračun Grada – rekao je Vešligaj.
No, i dalje ostaje na snazi odluka da se roditeljima koji imaju dvoje djece u vrtiću, za drugo dijete cijena smanjuje za 50 posto, dok su za treće i svako iduće dijete istog obiteljskog kućanstva koje koristi redoviti program, roditelji oslobođeni plaćanja učešća u potpunosti, odnosno, Grad pokriva trošak u cijelosti.
Sjednici je nazočilo 11 vijećnika, od čega njih troje putem video konferencije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba