Marin Leš i njegova 'džepna raketa' nižu uspjehe glatko poput kilometara pod kotačima - ovaj mladić iz Stubaka najtrofejniji je vozač Zagorja u auto utrkama, a na razini RH lani je osvojio visoko 4. mjesto

“Već unaprjeđujemo auto za novu sezonu – pomrsit ćemo planove protivnicima”

Objavljeno: 29.01.2022. VH

Na spomen riječi “sport“, većini na pamet prvo padnu nogomet, rukomet, košarka i slično, čemu se i ne trebamo čuditi jer su upravo oni najpopularniji i najrasprostranjeniji. Rijetko kome su prva pomisao automobilistički sportovi, s obzirom na to da nisu toliko zastupljeni, barem ne na našim prostorima.
No, bez obzira na to što ne uživaju popularnost nogometa ili nekog sličnog sporta, Zagorje se i u automobilizmu ima itekako čime pohvaliti.
Marin Leš (23) iz Stubičkih Toplica vozač je auto utrka i predstavnik tima Leš Racing. Aktivno se natječe od 2019. godine i to u disciplinama ‘formula driver’, ‘slalom’, ‘kronometar’ te brdskim disciplinama, a kako kaže, okušao se i u suvozačkim vodama na rallyju.

Tek početak

Iako je ekipa Leš Racing još uvijek relativno nova na autosport sceni, nastupi i uspjesi se nižu glatko poput kilometara pod kotačima.

– Prošlu sezonu ostvarili smo vrhunske rezultate na razini Prvenstva Hrvatske, unatoč relativno kratkoj karijeri te smo uvjereni da je ovo tek početak i da smo spremni i sposobni za više – kažu iz Leš Racinga.
Iza Marina, njegove ‘džepne rakete’, malenog, ali brzog Citroena AX te cijele ekipe još je jedna napeta i uzbudljiva sezona auto utrka, a kao ni za Marina, tako ni za njegov automobil nije bilo pauze, već je bio u pogonu gotovo svakog vikenda za vrijeme proljetnih, ljetnih i jesenskih mjeseci.
Leš, inače vozač Auto kluba Zagorje – Oroslavje, tijekom sezone je nastupao na čak 17 utrka Prvenstva Hrvatske i to u pet različitih disciplina, a ponekad i u utrkama s preko 200 natjecatelja. Mnogo se puta našao na pobjedničkom postolju, a nekoliko je puta završio i na samom vrhu. To se dogodilo u Čakovcu, u disciplini ‘autoslalom’, u Oroslavju u ‘super slalomu’ te u Limskom kanalu u kategoriji ‘formula driver’. Ostvareni rezultati tijekom sezone 2021., mladog su Zagorca i njegovu ‘jurilicu’ smjestili na četvrto mjesto u konkurenciji 27 vozača u Hrvatskoj, dok je na razini Krapinsko – zagorske županije uvjerljivo prvi.
Utrka u Dubrovniku, koja se vozila 10. listopada, bila je odlučujuća i odredila je konačan poredak vozača na kraju sezone, a iako je treće mjesto bilo udaljeno svega par stotinki, Leš pokazuje pravi sportski duh te kaže kako ne žali ni za čime.

– Sezona brda bila je iznad svih planova i očekivanja, biti četvrti u tako jakoj konkurenciji, s ovakvim autom, za nas je veliki uspjeh – ističe.
Najbolji rezultat Leš je ostvario na Prvenstvu Hrvatske na brdskim stazama, a on i njegov Citroen su se do samog kraja borili za treću poziciju u najzahtjevnijoj i najbrojnijoj klasi automobila, “E1-15“, gdje se natječu automobili s motorima do 1600 kubičnih centimetara. Uz ovaj uspjeh, Leš je osvojio i treće mjesto na slalomu u klasi juniora, te visoko drugo mjesto u kategoriji ‘formula driver’ u klasi svojeg automobila.

Veliki planovi

Sve navedene discipline uvelike se razlikuju po svojim karakteristikama i jasno ih se može odvojiti jednu od druge. Primjerice, disciplina ‘formula driver’, pojašnjava Leš, slična je brdu, ali sadrži šikane koje tu disciplinu čine više tehničkom. U toj je disciplini ostvario jednu pobjedu i dva druga mjesta, što ga je dovelo, kao što smo spomenuli, do srebrne medalje na kraju sezone.
S druge strane, autoslalom je disciplina u kojoj se vozi među čunjevima i u kojoj se, osim borbe sa štopericom, puno koncentracije treba posvetiti točnoj i preciznoj vožnji, kaže Leš, a tu je sa svojim Citroenom uzeo treće mjesto.
Kako bi mogli i dalje nastaviti nizati sportske uspjehe, ekipa Leš Racing već se naveliko priprema za novu sezonu. To uključuje i detaljne dorade na automobilu, na kojima se radi od početka godine. Jedan od planova je i napad na Prvenstvo ‘formula driver’, a ekipa će ujedno nastojati sudjelovati u što više utrka.

– Za 2022. godinu unaprijedit ćemo automobil kako bi bio još konkurentniji te probati pomrsiti planove drugima u raznim disciplinama – najavljuju iz Leš Racinga.
Isto tako, pozivaju ljude da se što više uključe u autosport.

– Uključivanjem u autosport promoviramo ostalima kako voziti brzo, a sigurno, u za to predviđenim uvjetima, odnosno, na stazama. Ujedno, to je odličan način za spriječiti mlade da divljaju po cestama – poručili su iz Leš Racinga i usput pozvali sve zainteresirane da dođu navijati na buduće utrke koje ekipa Leš Racing pravodobno najavljuje na svojim društvenim mrežama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba