Zbog sve gore prometne statistike

Visina novčane kazne za jedan od najčešćih prekršaja diže se za dvostruko

Objavljeno: 28.12.2021. zagorjeinternational

Vlada RH je sredinom studenoga u proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Među ostalim, plan je povećati visinu novčane kazne za prekoračenje brzine s 500 na 1000 kuna, a razlog je, navodi Ministarstvo unutarnjih poslova, taj što sadašnja kazna ne ispunjava svoju svrhu i ne odvraća počinitelje od ponavljanja djela, piše Poslovni.hr.

MUP je priopćio da je tijekom ove godine došlo do pogoršanja po pitanju sigurnosti na cestama. Neslužbeni podaci prikupljeni od 1. siječnja do 31. listopada pokazuju da je, u odnosu na 2020. godinu, u ovoj zabilježeno 17,8 posto prometnih nesreća više, a poginulo je i 25,7 posto više ljudi. Također, zabilježen je i veći broj teških nesreća te nesreća s teško i lakše ozlijeđenima.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da je od 259 osoba koje su smrtno stradale na cestama ove godine, čak njih 99 stradalo zbog brzine neprimjerene uvjetima i nepropisne brzine.    

Primjena propisanih sankcija na kraju 2019. godine dala je dobre rezultate što se tiče stanja sigurnosti u prometu u odnosu na 2018. godinu, doznaje se iz kabineta ministra. Tada je zabilježeno smanjenje broja prometnih nesreća s poginulima (6,1 posto manje), nesreća s ozlijeđenim osobama (7,3 posto manje) i nesreća s materijalnom štetom (5,7 posto). Također, za 6,3 posto je pao i broj poginulih, za 9,3 posto broj teško ozlijeđenih te za 7,7 posto broj lakše ozlijeđenih.

Uz povećanje kazne, napomenuto je kako će se represivne aktivnosti i dalje usmjeravati na nadzor i sankcioniranje najsmrtonosnijih prekršaja u prometu, a to su brzina, vožnja pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisna uporaba mobitela tijekom vožnje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba