OBEĆANO – ISPUNJENO: U Krapini potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu poticanja stambenog zbrinjavanja

GRAD ĆE ISPLATITI 382 TISUĆE KUNA ZA MLADE OBITELJI: “Nadamo se da će ova mjera barem nekima olakšati odluku da ostanu ovdje“

Objavljeno: 16.12.2021. zagorjeinternational

U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava sukladno Odluci o mjerama, kriterijima i postupcima za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području grada Krapine. Potpisivanju je nazočio i gradonačelnik Zoran Gregurović.

– Po prvi puta smo u proračunu osigurali sredstva za pomoć u stambenom zbrinjavanju mladih obitelji, u iznosu od 500 tisuća kuna. Imamo četiri mjere – za izgradnju kuće, kupnju stana ili kuće, sufinanciranje kamata na stambene kredite te sufinanciranje dogradnje ili adaptacije kuće, čime se dobiva novi stambeni prostor. Prvi puta smo proveli javni poziv, sigurno da smo neke stvari naučili i da će sljedeće godine biti lakše, a moram istaknuti da smo i za iduću godinu osigurali 500 tisuća kuna. Danas ovdje potpisujemo ugovore u vrijednosti 382 tisuće kuna, s time da će ove godine biti isplaćeno 272.358 kuna, a ostala sredstva idu kroz mjeru za sufinanciranje kamata na stambene kredite, koja će se dodjeljivati kroz pet godina – pojasnio je Gregurović.

Kazao je i kako je svjestan da vjerojatno nitko zbog toga neće donijeti konačnu odluku da ostane u Krapini i da ondje sagradi svoj dom, ali možda će mu to olakšati odluku.

– Sigurno, kada netko dobije ova bespovratna sredstva, a tek kreće u samostalan život, da mu to puno znači. Javni poziv će iduće godine ići ranije, pa očekujemo da će biti i više već unaprijed pripremljenih građana – istaknuo je Gregurović.  

Najviši iznos za kupnju stana ili izgradnju kuće koji osoba može dobiti je 35 tisuća kuna. Što se tiče sufinanciranja kamate, mjesečno se kamata može sufinancirati s 50 posto, odnosno, maksimalno 100 eura mjesečno kroz pet godina, a što se tiče dogradnje kuća, jednokratno se može dobiti 20 tisuća kuna.

Da ova sredstva mladima doista mnogo znače, rekao je jedan od potpisnika, Tomislav Đebro, koji je potpisivanjem ovog ugovora dobio 20.000 kuna za adaptaciju kuće u koju se preselio sa svojom obitelji.

– Ova će mi potpora značiti jako puno jer smo mlada obitelj. Prošle smo godine krenuli u kompletnu renovaciju stana. U međuvremenu smo dobili i dijete, a i drugo je već na putu, tako da imamo pune ruke posla. Kuća je bila stara, kupili smo je pretprošle godine i kompletno je renoviramo, a počeli smo živjeti u njoj prošle godine. Međutim, imamo još puno posla do samog kraja renovacije, da možemo normalno unutra živjeti – rekao je Đebro i dodao kako su pomoću ovih sredstava već sada uspjeli napraviti nešto što im nije bilo ni na kraj pameti.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba